Balans opmaken met politici: Zaaien en oogsten
Het eind van het jaar is een goed moment voor reflectie. Ik hoop dat het jaar 2015 u voorspoed heeft gebracht, zowel op persoonlijk als bedrijfsmatig vlak. Het jaareinde betekent tegelijkertijd een nieuw begin. Waar staan we en welke visie hebben we voor ogen?
Mij is gevraagd enkele gedachten aan het papier toe te vertrouwen over het landbouwbeleid en het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van 2016. De laatste keer dat Nederland het voorzitterschap te beurt viel, was in 2004. Kortom, het aankomende halfjaar biedt buitengewone kansen.
Oogsten
Met verwachting kijken we uit naar het Nederlands voorzitterschap om juist ook in het belang van de Nederlandse sector zaken gedaan te krijgen. Waar valt te oogsten?
Hoewel er niet veel wetgevingsdossiers in de beslissende slotfase van de triloog-onderhandelingen zitten, kunnen er zeker concrete resultaten gerealiseerd worden. Saillant detail in dat verband is trouwens het feit dat europarlementariërs uit de zuidelijke lidstaten er op gebrand waren de wetgeving inzake import van planten af te tikken onder het Luxemburgs voorzitterschap. Men was duidelijk bang dat het Nederlands voorzitterschap de bal nog van koers zou doen veranderen. Dit geeft aan hoeveel invloed het voorzittende land in dergelijke onderhandelingsprocessen toegedicht wordt.
Een onderwerp waarop het Nederlands voorzitterschap concreet resultaat kan en moet behalen is het kwekersrecht. Het Europees Parlement heeft vorige maand de voorzet gegeven met een resolutie waarin de Europese Commissie gevraagd wordt om patenten op plantmateriaal effectief te stoppen. De Commissie gaf aan dit graag op te pakken met het Nederlands voorzitterschap. Ik roep het Nederlands voorzitterschap dan ook op om niet naar huis te gaan voordat een juridisch sluitende oplossing geregeld is, die de vrije toegang tot uitgangsmateriaal voor onze veredelingssector waarborgt.
Zaaien
Als agrarisch ondernemer weet u als geen ander dat er ook gezaaid moet worden om op een later moment opnieuw te kunnen oogsten.
Zo is het voorzitterschap een uitgelezen moment voor het intensiveren van de contacten in Brussel. Het nodige voorwerk kan zo gedaan worden bijvoorbeeld met betrekking tot de onderhandelingen over de derogatie - om maar eens iets te noemen.
Het Nederlands voorzitterschap heeft ook aangegeven het debat te willen starten over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2020. Het tijdig doordenken van beleid is een uitstekende zaak. Ik hoop dat de Nederlandse aftrap zich richt op hernieuwde waardering voor onze agrarische sectoren. In de laatste hervormingsronde van het GLB kwam dit naar mijn mening te weinig naar voren, terwijl dit eigenlijk evident zou moeten zijn. Blijvende voedselzekerheid is van levensbelang. Dat de meeste landen buiten de EU zich daarvan terdege bewust zijn, blijkt uit het feit dat ook deze landen een beleid voeren dat hun landbouwsector ondersteunt. Bij die realiteit moet Europa en ook het Nederlands voorzitterschap zich blijven aansluiten. Sleutelwoorden voor het landbouwbeleid die ik graag wil meegeven zijn: vereenvoudiging, nuchterheid, ambitie, innovatie en waardering.
Ik wens u allen een voorspoedig 2016, gezegend met een rijke oogst in velerlei opzicht.
Tekst: Bas Belder
Beeld: SGP