Minister: 'Klimaatactivisten zijn niet oneerlijker behandeld dan boeren'
Volgens haar was er sprake van willekeur. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bestrijdt dit in een brief aan de Tweede Kamer.
„De verschillende situaties laten zich niet vergelijken”, schrijft Grapperhaus. „De klimaatdemonstranten in Amsterdam wilden voor onbepaalde tijd een drukke weg en calamiteitenroute blokkeren en een deel van de publieke ruimte bezetten. De burgemeester heeft op voorhand duidelijk gemaakt aan de actievoerders dat hiermee geen sprake was van een betoging in de zin van de Wet openbare manifestaties.” Aan een voorstel om op het Museumplein te demonstreren hebben de klimaatactivisten geen gehoor gegeven, schrijft Grapperhaus verder.
Boeren hielden zich wel netjes aan de regels om te demontstreren. „Bij de diverse boerenacties was sprake van een kennisgegeven demonstratie op een afgesproken locatie, waaraan de burgemeester voorwaarden en beperkingen had gesteld.”
Bedreigingen onacceptabel
Bedreigingen door boeren aan het adres van de minister van LNV, Carola Schouten, noemt Grapperhaus ‘onacceptabel’. Verder wil hij niet inhoudelijk ingaan op die bedreigingen, omdat het individuele zaken betreft. „In zijn algemeenheid geldt dat het Openbaar Ministerie een onderzoek instelt naar strafbare bedreigingen indien daarvan aangifte is gedaan.”
De minister van Justitie en Veiligheid is van mening dat de politie optrad in afstemming met - en onder verantwoordelijkheid van - lokaal gezag ‘op basis van een inschatting van de lokale situatie’. „Demonstraties van deze omvang - zeker bij inzet van zwaar materieel – hebben grote impact en een landelijke uitstraling. Om die reden vindt in dit soort situaties landelijk gecoördineerd overleg plaats waarbij meerdere overheden zijn betrokken."
Grapperhaus gaat, op verzoek van enkele regioburgemeesters, binnenkort met hen hierover in gesprek, om vast te stellen of een en ander voor nieuwe vraagstukken zorgt en, zo ja, wat dat betekent.