‘Geen intensieve veehouderij meer op VIC-Sterksel’
Eind 2020 sluit het Varkenshouderij Innovatie Centrum (VIC) in het Brabantse Sterksel officieel haar deuren. Na afronding van de laatste lopende onderzoeken, zullen de laatste varkens eind 2020 worden verkocht. Tot vorig jaar zaten in de stallen van de WUR onderzoekslocatie circa 2.400 vleesvarkens en 370 fokzeugen.
Geen intensieve veehouderij
De meerderheid van de gemeenteraad van Heeze-Leende wil na de sluiting van het VIC geen veehouderij en geen mestvergister meer op dit terrein. De locatie aan de Vlaamseweg ligt naast enkele woningen en tegen het natuurgebied Bultven/Somerenseheide aan. In een door de hele gemeenteraad gesteunde motie van CDA’erJos Vos wordt B en W opgeroepen zich in te zetten voor een volledige sanering van het VIC in Sterksel. Volgens Jos Vos zagen zich inmiddels vier veehouders uit de omgeving van het VIC zich genoodzaakt stoppen. De vergunningvoorwaarden op die plek maken het steeds lastiger om er vee te houden. Het VIC heeft daar geen last omdat het als onderzoeksstation een uitzonderingspositie bekleedt. Immers de onderzoeken zijn in het belang voor de sector en het milieu.
Overleg
Bij de gemeenteraad bestaat de vrees dat WUR, als eigenaar van het VIC, de locatie verkoopt en er vervolgens weer intensieve veehouderij activiteiten gaan plaatsvinden. Om dit te voorkomen treedt de gemeente nu in overleg met de provincie en WUR, met als insteek te komen tot een sanering van de varkenshouderij met mestvergister. Eventueel met een provinciale subsidie om zo te voorkomen dat zich een intensief agrarisch bedrijf vestigt. Of zo’n vestiging makkelijk gerealiseerd kan worden is nog maar de vraag. Dan dient eerst een bestemmingsplanwijzigingsprocedure te worden doorlopen. Het VIC-terrein heeft immers de bestemming ‘varkensproefbedrijf'. De komst van een ander onderzoeksbedrijf is bestemmingsplantechnisch wel een mogelijke optie.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: WUR, Eindhovens Dagblad