‘Stopper in de steek gelaten door LTO en NVV’
Met de stelling ‘Stopper in de steek gelaten door LTO en NVV’ is het 54 procent van de bezoekers van Pigbusiness.nl eens. Daarentegen zegt 31 procent het niet eens te zijn met de stelling. Ongeveer 15 procent van de stemmers weet het niet. Op de stelling reageerden in totaal 237 bezoekers van Pigbusiness.nl.
Stoppende zeugenhouders
Het aantal stoppende zeugenhouders is sinds afgelopen zomer in een rap tempo gestegen. Lage biggenprijzen en hoge kosten hebben veel zeugenhouders in de problemen gebracht. Uit een enquête van Pig Business/Agrio uitgeverij blijkt dat de afgelopen zes maanden 269 varkenshouders (12,4 procent) met hun bedrijf of zeugentak zijn gestopt. Alleen al in de maand november moesten 76 zeugenhouders hun bedrijf noodgedwongen beëindigen en voor december/januari komt daar eenzelfde aantal bij.
In de voorstellen van de Vitale Varkenshouderij van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) zit een onderdeel om ‘wijkers’ te faciliteren, maar tot op heden is hieraan geen concrete invulling gegeven. „Het is in en in triest dat er nog niets voor de stoppende varkenshouders is geregeld”, reageert een met zeugen gestopte Oost-Nederlandse varkenshouder op de onderzoeksresultaten.
„Het is verschrikkelijk stil in de periferie van de varkenshouder. Iedereen is bezig met de blijvers. Niemand staat stil bij de anderen, terwijl het nu in een moordend tempo gaat. Men moet wakker worden, want dit kan niet. De hele sector kan hierdoor in elkaar klappen. Maar zelfs al zou men nu iets regelen, dan is het wellicht te laat. We moeten wel voorkomen dat bedrijven voor een habbekrats worden verkocht, zodat de financiële schade nog enigszins beperkt blijft. We moeten iets doen voor de stoppers.”
Cursussen of omscholing
Een andere anonieme Brabantse varkenshouder zegt: „Na de varkenspest waren er allerlei programma’s vanuit de overheid die de stoppende varkenshouders hielpen. Cursussen voor herscholing, omscholing of beroepskeuze. Nu kunnen de stoppers nergens naar toe of ergens gebruik van maken. Bij de UWV worden ze weggestuurd. De stoppende zeugenhouders worden dus aan hun lot overgelaten. Daar mogen of moeten de sector en de overheid iets voor gaan doen.”
In de enquête vindt een ruime meerderheid van de mensen dat er inderdaad meer moet worden gedaan voor de stoppers, waaronder een warme sanering, opkoopregeling of oprichten van een noodfonds. Velen stellen voor om de varkensrechten beschikbaar te stellen aan de melkveehouders. 21 procent zegt echter dat het stoppen hoort bij het ondernemersrisico.
Een van de geënquêteerde reageert: „Praktische en psychische ondersteuning voor ondernemers om hen voort te helpen in de vraag, wat wil, wat kan ik, waar wil ik naar toe? Overheid en banken zouden stappen kunnen ondernemen om te voorkomen dat ondernemers die hebben moeten stoppen in de schuldsanering belanden. De oorzaak van de crisis valt door alle regels en overheidsbeleid buiten het 'normale' ondernemersrisico. Niet alleen de ondernemer zelf is de dupe, maar ook op het gezinsleven trekt dit een zware wissel. Dit leed zou kunnen worden verzacht door ondernemers een kans geven om een goede streep onder hun bedrijf te zetten en weer door te kunnen met hun leven.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Agrio archief