Helft Vlaamse luchtwassers werkt incorrect
De controles op de luchtwassers werden uitgevoerd door het Departement Omgeving, de Vlaamse Landmaatschappij en de dienst Handhaving van de Mestbank. In 2018 controleerde het Departement Omgeving 56 luchtwassers. Daarbij werden heel wat tekortkomingen vastgesteld, veelal overigens administratieve gebreken. Uit de vaststellingen blijkt dat de helft van de wassers onvoldoende werkte en werd er geen of een onvolledig logboek bijgehouden. Daardoor kan de veehouder niet aantonen dat hij de werking van zijn luchtwasser controleert en tijdig ingrijpt bij problemen.
Uit de controle bleek ook dat 1 op de 6 luchtwassers niet volgens de regelgeving was gebouwd en ook de bijhorende administratie vertoonde in de helft van de gevallen tekortkomingen, bijvoorbeeld door het ontbreken van een technische fiche.
Niet actief
Ook de Vlaamse dienst Handhaving van de Mestbank controleerde tussen januari 2018 en juni van dit jaar 33 luchtwassers. In 17 procent van de gevallen waren de luchtwassers niet actief. De dienst stelde bij 25 procent van de installaties geen of een defecte debietmeter vast voor het spuiwater. Bij 75 procent was er een probleem met de verplichte analyses van het spuiwater en slechts de helft was in orde met het onderhoud.
Tekortkomingen kunnen ook in Vlaanderen leiden tot strafrechtelijke veroordelingen of tot bestuurlijke geldboetes van maximaal 2 miljoen euro. Bij het bepalen van de hoogte van de geldboete wordt rekening gehouden met de ernst, frequentie en omstandigheden van het misdrijf.
Bij herhaaldelijke vaststellingen van inbreuken wil de Vlaamse minister van Omgeving Demir verder gaan dan alleen geldboetes. Het voorkomen van overtredingen en overlast is voor haar prioriteit nummer één.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: VILT, Vlaams ministerie van Omgeving