Column: Fikse prijsverhoging ‘kerstmisbonus’ voor varkenshouders
De Boerenvarkensprijs stijgt deze week met een forse 8 centen. Gewoon, omdat het kan. De vraag naar varkens is namelijk groot, maar ook de prijzen van de varkensonderdelen stijgen flink. Dit geldt met name voor de luxere onderdelen, die vaak het dubbele van deze 8 centen doen. Voor de varkenshouders betekent deze stijging een mooie 'kerstmisbonus'. De prijzen kunnen zelfs nog een beetje verder stijgen.
Vion wenste niet de fout te maken van een week eerder
Laten we eerst eens even bij onze oosterburen kijken. Nadat er dinsdag nog een onveranderde notering door Teleporc was, kwam de VEZG op woensdag met een plus 6 centen. Deze verhoging werd direct door de grote slachterijen gevolgd. Vion wenste niet dezelfde fout te maken van een week eerder door achteraf te moeten bijstellen. Vrijdag kwam Teleporc met een prettige verrassing door een plus 8 centen te noteren met als hoogste prijs 2,08 euro en dit is exclusief btw.
Ook onze zuiderburen hebben de weg verder omhoog gevonden met een plus 5 centen. Deze prijs is dan weer levend gewicht. Met 9 centen omhoog in twee weken kunnen de Belgen ons toch redelijk bijhouden. Frankrijk heeft zijn eigen notering, nadat ze vorige week een onveranderd hadden genoteerd, zijn ze deze week weer met 2 centen gestegen. Daarmee is daling van de afgelopen weken teniet gedaan. Het is echter lastig om er achter te komen wat een varkenshouder in Frankrijk nu daadwerkelijk ontvangt. Voor de landen aan de Middellandse zee stijgt de prijs ook weer; alleen nog niet in die mate dat in Noord-Europa het geval is.
Tot slot: Denemarken. Daar is de prijs voor de tweede week op een rij onveranderd gebleven. De zeven weken daarvoor steeg de prijs met 21 centen en als we dit als ruimte voor de Nederlandse prijs aanhouden, kunnen we nog even verder stijgen. Zoals ook vorige week het geval was, stijgt de Boerenvarkensprijs, omdat de prijzen voor varkensonderdelen ook fors omhoog zijn geschoten. Deze week noteren we daarom een plus van 8 centen en komen uit op 2,17 euro. Dit is 1,99 euro excl. btw.
De biggenvraag is zeer goed en met name bij de Duitse mester
De biggenmarkt gaat gemakkelijk mee in deze stijgende markt. Duitsland gaat maandag een plus 2 euro noteren, maar de week erop wordt dat hoogstwaarschijnlijk zelfs een plus 3 euro. De vraag is zeer goed en met name bij de Duitse mester, die in het verleden wel eens een keer een rondje wilde overslaan, legt nu direct weer op. In Nederland wordt ook vlot opgelegd; alleen door de stoppersregeling komen er wekelijks stallen leeg te staan. Op dit moment is er echter nog geen enkel probleem om de biggen geplaatst te krijgen. Boerenbiggenprijs stijgt met plus 3 euro naar 67,50 euro.
Polen en varkenspest
Afrikaanse varkenspest in Polen. Zoals vorige week al werd verwacht, is het niet bij één besmettingsgeval gebleven. Het is nu wel duidelijk dat het er tientallen zijn en dat er waarschijnlijk nog meer besmettingen in deze regio zijn. Hierbij moet opgemerkt worden dat het meest westelijk vondst al weer 20 kilometer dichterbij de Duitse grens is als de eerste vondst vorige week.