Column: Top Boerenvarkensprijs van 2019 is nu bereikt
Met een Boerenvarkensprijs van 2,19 euro is de top van 2019 waarschijnlijk bereikt. De komende week zullen de slachterijen in Nederland en ook in Duitsland nog wel stijgen, maar de weken daarna gaan de meeste prijsnoteringen onveranderd blijven.
Duitse slachterijen hebben nog iets in te halen
De Duitse slachterijen willen het liefst nu al onveranderd noteren, maar dit zal hen wellicht niet lukken en waarom zullen we ze ‘belasten’ met een hoge marge? De Duitse slachterijen hebben bovendien nog iets in te halen. De Duitse Teleporc wees hen afgelopen vrijdag al de richting met een plus 2 centen en met aankomende dinsdag in het verschiet, zal deze notering woensdag vermoedelijk op een plus 4 tot 5 centen uitkomen. Met een prijs van 2,05 euro tot halverwege januari 2020 kunnen velen van ons en onze Duitse collega's wel uit de voeten. De Denen konden al eerder profiteren van een hogere prijs en nu is deze voor hen al drie weken lang stabiel. Onze Belgische collega's maakten hetzelfde sprongetje als vorige week, namelijk een plus 5 centen. Met een plus 15 centen in de afgelopen vier weken zijn ze net zoveel gestegen als de Duitsers. Frankrijk doet het altijd even anders. Daar zijn het de kleine stapjes die de prijs omhoog stuwen en met een toeslag van 15 tot 18 centen zitten zij nu rond de 1,88 euro exclusief btw.
Een aantal Nederlandse slachterijen geven aan dat ze behoorlijk vol zitten. Dit is in Duitsland duidelijk anders. Met 50.000 varkens minder in week 47 ten opzichte van 2018 is dit fors. In 2019 zijn er bij onze oosterburen al 1.500.000 varkens minder geslacht dan een jaar eerder. Misschien moeten we hier met deze wetenschap de komende weken wat meer gebruik van maken. Deze drie weken zullen daarnaast in het teken staan van het naar voren halen van de varkens om de kerstweek te ontlasten, maar ook om het leeg krijgen van de stallen door de varkenshouders dit verplicht moeten. Het zal vreemd voelen als we volgend jaar te horen krijgen dat de werkelijke belasting van de stallen gemeten in cijfers, vanwege de stoppende varkens, behoorlijk anders oogt dan ons altijd is voor gehouden. In ieder geval sluiten we het jaar 2019 af met een positieve noot. Wederom een stijging van plus 2 centen voor de Boerenvarkensprijs en daarmee komt de notering uit op 2,19 euro en exclusief btw overschrijdt deze met 2,01 euro zelfs de magische grens van 2 euro.
Welke notering wil, durft en kan het snelst stijgen
Biggen gaan als een speer. Het lijkt er nu vooral op welke notering het snelst wil, durft en kan stijgen. Boerenbiggenprijs zal mee moeten en gaat ook mee; met een forse plus 5 euro en komt daarmee op een onwaarschijnlijk hoge prijs van 72,50 euro. Anders dan bij de varkens zal deze prijs de komende weken en maanden nog wel verder stijgen, maar dat gaat niet meer met hele grote stappen. De stijging zal waarschijnlijk afvlakken. Het aanbod blijft krap en de vraag goed, maar hier vertel ik niemand iets nieuws mee. Rond de kerst zal Boerenbiggenprijs op 80 euro uitkomen.
Polen heeft varkenspest niet onder controle
Wie de bovenstaande prijzen een jaar geleden had voorspeld, was direct opgesloten. We weten echter allen dat dit gebeurt door andermans ellende. Ellende waarvan wij zelf nog heel goed weten hoe ingrijpend dit is. Veertien dagen geleden kwam er een schrikreactie doordat een wild zwijn op 80 kilometer van de Duitse grens in Polen was gevonden. De teller stond toen op 1959 besmette wilde zwijnen. Inmiddels is dat aantal naar 2080 gestegen. De Polen hebben blijkbaar absoluut geen controle over de situatie. Alertheid is en blijft noodzakelijk.