Uitwerking Gelders Plussenbeleid in april klaar
De kern van dit beleid is dat uitbreiding van het bouwblok mogelijk is, op het moment dat daar door een boer een tegenprestatie tegenover wordt gezet. Zo moet een boer zijn plannen met de buurt afstemmen en bovenwettelijke maatregelen nemen op het gebied van milieu, dierenwelzijn, volksgezondheid en ruimtelijke kwaliteit.
In april van dit jaar moet er een nader uitgewerkt Gelders Plussenbeleid zijn dat in ontwerp gereed is voor bespreking met Provinciale Staten en voor de ter visielegging. Het ontwerp-beleid kan GS dan in het najaar van 2016 ter vaststelling aanbieden aan Provinciale Staten.
8 procent van de bouwsom
Hoeveel extra’s een veehouder maximaal moet investeren om voldoende te ‘plussen’ staat nog niet vast. Wel is gesproken over een investering van ongeveer 8 procent van de bouwsom van de uitbreiding. Bij de bouw van een stal van bijvoorbeeld 500.000 euro moet dan 40.000 euro geïnvesteerd worden in bovengenoemde maatregelen.
Volgens projectleider Gelders Plussenbeleid Natasha Groot geven de betrokken partners aan dat dit een grootheid lijkt te zijn die recht doet aan de wens om zowel kwaliteit na te streven als het beleid betaalbaar te houden voor de ondernemer. „Maar GS willen dit graag uitwerken, dus de uitkomst hiervan staat nog niet vast.”
Geleidelijk invoeren
Duidelijk is dat het voorlopig een beleid wordt voor niet-grondgebonden bedrijven en dat de komende jaren niet direct iedere uitbreiding onder het nieuwe beleid valt. GS geeft dit te veel planschadeclaims en juridische procedures. Gelderland wil het systeem geleidelijk invoeren.
Dit betekent in de praktijk dat niet direct iedere uitbreiding met het Plussenbeleid te maken krijgt. Als er een wijziging van het bestemmingsplan voor een uitbreiding nodig is, zal het Plussenbeleid naar verwachting wel van toepassing zijn.
Het Plussenbeleid wordt voor alle regio’s in Gelderland in hoofdlijnen vergelijkbaar.