Dierenclubs willen verbod op CO2-bedwelming varkens voor slacht
Samen met Eurogroup for Animals en 60 collega-organisaties in andere lidstaten pleiten de organisaties verder voor een Europees verbod per 1 januari 2025 op de toepassing van hoge CO2-concentraties voor het bedwelmen van varkens voor de slacht.
Zo'n verbod is waarschijnlijk niet haalbaar. Een verbod op het verdoven van varkens met CO2 voor de slacht kan in Nederland alleen als er wetenschappelijk bewijs is dat een alternatieve methode meer bescherming biedt voor het te doden dier, schreef toenmalig staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in 2015 al in een brief aan de Tweede Kamer. Minister Carola Schouten herhaalde dit in de Tweede Kamer nog eens, in september van dit jaar.
Lubach
De dierenclubs haken met hun pleidooi in op de uitzending van Arjan Lubach, vorige week zondag waarin beelden werden getoond van CO2-bedwelming bij Vion. De varkensslachterij reageerde overigens boos op de uitzending. „We zetten zeer onze vraagtekens bij de journalistiek die hier achter zit en de manier waarop het item geframed is”, stelde een Vion-woordvoerder tegenover het Brabants Dagblad. Het bedrijf hekelt vooral het feit dat vermeende misstanden in de industrie aan hen, en één persoon in het bijzonder, worden opgehangen.
Wetenschappelijke artikelen
De laatste 20 jaar zijn er volgens de dierenorganisaties ‘talloze wetenschappelijke artikelen' gepubliceerd, die zouden erkennen dat CO2-bedwelming bij varkens gepaard gaat met lijden en verregaande welzijnsproblemen.
„In 1996 toonden Raj en Gregory reeds aan dat varkens extreem gedrag vertonen bij hoge concentraties van CO2, en dat dit leidt tot ernstige ademhalingsproblemen. In 2004 concludeerde de Europese voedselautoriteit EFSA dat bedwelming vanaf 30 procent CO2 leidt tot hyperventilatie, hijgen en geïrriteerde en pijnlijke slijmvliezen bij varkens”, schrijven de dierenrechtenorganisaties in een brief aan minister Schouten.
Volgens hen tonen recente onderzoeken aan dat voordelen voor het dierenwelzijn, in het gebruik van alternatieven met argon, LAPS (Low Pressure Atmosphere Stunning) en lage CO2/stikstof mengsels, onvoldoende zijn en/of dat hier nog wetenschappelijke onzekerheden in bestaan. Bij LAPS vermindert de opname van zuurstof door lage druk en raken de varkens bewusteloos. Deze methode is al erkend voor pluimvee, voor varkens worden de eerste resultaten hiervan pas in 2020 verwacht.