Topigs zet consumenten in om fokkerijbeleid op aan te passen
De kwaliteit van varkensvlees zoals de consument het ervaart, is relevant en is een belangrijke factor voor vleesverwerkers en retailers om te proberen zich te onderscheiden in de markt, stelt de fokkerijorganisatie. Daarbij wordt gewerkt volgens gestandaardiseerde procedures voor bereiding, koken, proeven en scoren van het varkensvlees.
Beoordeling
De smaakpanelleden beoordelen de monsters op de geur en de belangrijkste aspecten van de ervaring bij het eten van varkensvlees. Dit zijn tederheid, sappigheid en smaak van het vlees. Verder beoordelen de panelleden de monsters op algehele acceptatie. In het scoresysteem wordt gebruik gemaakt van een lijnschaal die tussen twee uitersten zit, zoals erg lekker en totaal niet lekker.
Topigs Norsvin verzamelt daarnaast ook technische gegevens over de vleeskwaliteit. Bij de technische gegevensverzameling wordt vlees beoordeeld op pH-waarde, kleurenscore, dripverlies, kookverlies, slice shear force en bite force om de malsheid ter beoordelen.
De gegevens worden gemeten en statistisch geanalyseerd om te bepalen welke kenmerken verschillen tussen de monsters.