'Varkensprijzen gaan dalen door einde opslagregeling'
Dat zegt een woordvoerder van Vion Food tegen Pigbusiness.nl. „De afgelopen weken zijn de prijzen dankzij de PO-regeling licht gestegen.” Deze week maakte Vion Food een pas op de plaats.
De slachterij streeft stabiele prijzen na en is daarom deze week niet meegegaan met de andere slachterijen die hun prijs met 2 tot 3 cent verhoogden.
Vion verhoogde deze week de prijs voor vleesvarkens slechts met 1 cent naar 1,29 per kilo vanwege een correctie op vorige week. Ook de Duitse slachterijen verhoogden hun prijzen deze week niet.
Schommelende aanvoer
„We hebben al vaker gesignaleerd dat als de prijzen stijgen, varkenshouders hun dieren langer vasthouden in de hoop dat de prijzen verder stijgen, waardoor we minder aanvoer hebben”, zegt de woordvoerder.
„Wanneer de prijzen dalen, krijgen slachterijen meer varkens aangevoerd omdat varkenshouders dan bang zijn dat de prijzen verder zullen zakken. Er worden die weken dan ook vaak lichtere varkens aangevoerd. Deze schommelingen in aanvoer en gewicht veroorzaken kosten en zijn daarom voor de varkenshouder en Vion niet gunstig.”
„Vion streeft naar een gelijkmatige aanvoer van varkens, zodat we onze slachterijen en ons personeel efficiënt kunnen inzetten en onze klanten adequaat kunnen bedienen.”
80 procent rechtstreeks
Vion Food krijgt nu 80 procent van de varkens rechtstreeks van varkenshouders aangevoerd, zonder dat er een handelaar tussen zit. Vion Food wil een nieuw prijssysteem invoeren met stabielere prijzen. Momenteel loopt binnen het concept Good Farming Star een proef waarbij de prijs eens per vier weken wordt aangepast.
„De eerstkomende maanden is de verwachting dat de lage prijzen aanhouden. Marktdeskundigen verwachten dat de prijzen na de zomer structureel gaan stijgen vanwege een kleiner aanbod”, zegt de woordvoerder.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel, Agrio archief