Hakvoort volgt zijn biggen tot de slacht
De 34-jarige Roel Hakvoort heeft met zijn ouders Theo en Agnes een varkensbedrijf met twee locaties in de Achterhoek. De 900 zeugen zijn gehuisvest in Keijenborg waar zijn ouders wonen. Vijf kilometer verderop in Hengelo waar hij zelf met zijn vrouw en kinderen woont, hebben ze 6.700 vleesvarkens.
Naast de varkens hebben ze nog een akkerbouwtak met 140 hectare grond. De familie werkt met drie medewerkers waarvan twee fulltime. Roel Hakvoort is gastspreker op de Pig Business thema-avond Fokkerij op woensdagavond 10 februari in Dalfsen. Het onderwerp van de thema-avond is ‘de route naar de kwaliteitsbig’.
Flushen met biggenvoer
Al jarenlang gebruikt familie Hakvoort de kruising Topigs-50 x Tempo. De keuze voor deze combinatie is gebaseerd op de goede moedereigenschappen van de zeug en de vitale nakomelingen die deze kruising oplevert. Alle dieren op beide bedrijven krijgen brijvoer.
Op het bedrijf werken ze met weekgroepen van 40 zeugen. Om de eisprong bij het insemineren te stimuleren, zijn ze onlangs begonnen met het bijvoeren van biggenvoer in de dekstal. Ze voeren nu tweemaal daags standaard zeugenvoer en de derde voerbeurt bestaat uit biggenvoer. „Wij denken dat we zo nog beter kunnen flushen”, zegt Roel Hakvoort.
Beweegbare vloeren
Na het dekken gaan de dieren naar de wachtstal, waar ze na vier weken in kleine stabiele groepen van 20 dieren komen. De kraamstallen zijn uitgerust met beweegbare vloeren om het aantal doodliggers tegen te gaan. Jarenlang zaten ze onder de 10 procent uitval in de kraamstal. Vorig jaar steeg de uitval tot boven de 10 procent. Ze speenden bijna 30 biggen per zeug. Hakvoort wijt de hogere uitval aan de stijgende worpgroottes.
Na 26 dagen spenen ze de biggen en gaan de dieren naar de gespeende biggenafdeling. Om de opstart te vergemakkelijken krijgen de dieren in het kraamhok en tot drie weken na spenen verwarmde brij. Als de biggen ongeveer 9 weken oud zijn, gaan de dieren naar hun tweede locatie verderop in het Gelderse Hengelo. Eens in de vier weken voeren ze de biggen af naar een vaste mester.
Weegplateaus
De familie heeft vergevorderde plannen om de vleesvarkenstak uit te breiden en hun bedrijf helemaal gesloten te maken. „De vleesvarkens zijn in loop der jaren altijd meegegroeid met onze zeugentak. Wij denken dat we zo minder kwetsbaar zijn”, zegt Hakvoort. „Als je een gezonde en vitale big oplegt dan kun je met relatief weinig werk vleesvarkens houden, mits de basisvoorwaarden zoals voer, water en klimaat op orde zijn.”
Als er wel problemen zijn met de vleesvarkens dan kijken ze altijd terug op wat er bij de biggen mis kan zijn gegaan. Voor de monitoring van de diergezondheid, tappen ze van alle diergroepen twee keer per jaar bloed. Om de ontwikkeling van de dieren verder te volgen, heeft Hakvoort een grote wens. „Als de varkensprijzen weer aantrekken wil ik voor alle diergroepen weegplateaus aanschaffen. Daarmee denk ik een schat aan informatie te kunnen verzamelen.”
Pluimveefokkerij
De thema-avond Fokkerij op 10 februari in Dalfsen begint om 19.30 uur met de presentatie van varkenshouder Roel Hakvoort. Om 20.30 uur gaat Henri Bel van de pluimveefokkerij-organisatie Hubbard in op de ontwikkelingen en de verschillen tussen de varkens- en pluimveefokkerij. Bel vertelt wat voor de varkensfokkerij interessante ontwikkelingen zijn.
Om 21.00 uur begint de bedrijvencarrousel: aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pig Business gaan verschillende bedrijven die zijn gespecialiseerd in fokkerij in gesprek met de bezoekers. Aanwezig zijn: Hypor, Next Genetix, PIC-NL, Preferent KI en Topigs Norsvin.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Familie Hakvoort