EU beëindigt opslagregeling varkensvlees
In een paar weken tijd heeft de Europese Unie de opslag van 90.000 ton varkensvlees gefinancierd. Dat is veel meer dan het programma dat in 2015 heeft gelopen. Maar een grens is bereikt.
Al het vlees dat nu is opgeslagen komt binnen drie tot vijf maanden op de markt, en de Commissie wil voorkomen dat het dan een te grote impact op de prijzen heeft. Bovendien is de opslag niet gratis en het budget van de Commissie niet onbeperkt. Het beoogde effect is bereikt - de Commissie ziet zelfs prijsstijgingen - en daarom beëindigt zij het programma.
De Commissie moet de sluiting nog voorleggen aan de lidstaten. Maar om aanvragen op het laatste moment te voorkomen, voordat de lidstaten hebben ingestemd, neemt de Commissie deze niet meer in behandeling.
11.000 ton
Duitsland heeft veruit het meeste varkensvlees opgeslagen - 26.000 ton. Daarna volgen Spanje met 19.000 ton, Denemarken met 12.000 ton en Nederland met 11.000 ton. Driekwart van het opgeslagen varkensvlees komt voor rekening van deze vier landen.
Dit trouwens tot teleurstelling van Stéphan le Foll, de Franse minister van Landbouw. "Ik ben een van degenen die het hardst hebben gestreden voor dit nieuwe opslagschema", zei hij onlangs. "Waarom maakt onze sector er niet meer gebruik van?"
Vorige week vertelde een woordvoerder van Vion tegen Pigbusiness.nl dat de slachterij verwacht dat de varkensprijzen de komende weken gaan dalen door het einde van de opslagregeling. Daardoor komt het volle aanbod weer op de markt.