Strafrechtelijk onderzoek Listeriabesmetting vleeswarensnijderij Aalsmeer
In oktober overleden drie mensen door een Listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman. Een vrouw kreeg daarnaast een miskraam en twintig mensen raakten in de afgelopen twee jaar besmet met de bacterie via de vleeswaren. De vleeswaren werden uit winkels van onder meer Jumbo en Sligro gehaald. De Listeriabesmetting van vleeswaren werd pas ontdekt na meldingen van ziektegevallen door de GGD en het RIVM, maar al eerder bleek dat er Listeriaproblemen bij de vleeswarenleverancier Offerman waren. Volgens NVWA werden er extra inspecties uitgevoerd bij het bedrijf en gaf ze Offerman de opdracht extra maatregelen te nemen.
Terughaalactie voltooid
Inmiddels is de terughaalactie vanaf het vleesproductenbedrijf voltooid, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. De NVWA heeft gecontroleerd of deze actie correct is uitgevoerd. De vleeswarensnijderij mag pas weer vleesproducten op de markt brengen, nadat de NVWA heeft vastgesteld dat het bedrijf alle maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen. Vorige maand meldde De Telegraaf dat de vleeswarenfabriek aan het schoonmaakbedrijf CSU verzweeg dat de fabriek extra schoongemaakt moest worden. Het schoonmaakbedrijf was enkele weken voor de bacterie in vleeswaren al gestopt met schoonmaken bij Offerman. De Telegraaf ging er in november nog vanuit dat het vleeswarenbedrijf waarschijnlijk niet meer open zou gaan, maar wellicht opent Offerman na goedkeuring van de NVWA toch weer haar deuren.
Nieuwe opsporingstechniek
Overigens legt de minister in de Tweede Kamer brief uit hoe Listeria snel kon worden opgespoord door de nieuwe techniek Whole Genome Sequencing (WGS). Met WGS is het mogelijk bacteriën te identificeren door het gehele DNA-patroon in kaart te brengen. Deze techniek wordt gebruikt om bij ziektegevallen en in besmette levensmiddelen vast te stellen welke specifieke bacterie de oorzaak van de infectie en de besmetting is. Bruins: „ Met behulp van de WGS-techniek was het bij deze voedselinfectie mogelijk de bron in beeld te brengen, een gerichte terughaalactie uit te voeren en ervoor te zorgen dat het betrokken bedrijf maatregelen neemt om besmettingen in de toekomst te voorkomen. Door het gebruik van deze techniek kunnen voedselinfecties in de toekomst vaker worden opgelost. Dit biedt dus een aanvullend instrument voor de beheersing van de voedselveiligheid.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Wikimedia
Bronnen: Ministerie voor Medische Zorg, Sport