Column: Boerenvarkensprijs van 2,19 euro mag tot half januari duren
De twee grootste vragen in de periode tussen Sint en Kerst is: Hoe krijg ik mijn varkens op tijd afgeleverd en wat gaat de prijs doen? Het aanbod van vier weken moet namelijk in drie weken geslacht worden en dit kan een invloed hebben op de prijs in de komende weken? Maar op dit moment hebben we het voordeel dat de prijs van de onderdelen veel sneller is gestegen dan de varkensprijs. Slachterijen willen dus heel graag zoveel mogelijk varkens slachten.
Slachterijen houden hosannagevoel binnenskamers
Door de stijgende prijs van varkensonderdelen mogen we er dus van uit gaan dat de prijs voorlopig onveranderd blijft en kijkend naar het verleden, is dit ook vaak het geval geweest. Nederlandse slachterijen geven echter aan dat ze voldoende varkens krijgen, maar eigenlijk zeggen ze hiermee dat de opbrengsten voor hen stijgen en dat ze die meeropbrengsten niet door willen geven aan de varkenshouders. Slachterijen kunnen elk varken op dit moment voor goed geld verkopen en incasseren, maar ze zullen dit hosannagevoel binnenskamers houden en naar buiten toe somberheid betrachten om de prijs zo laag mogelijk te houden.
In Duitsland is de situatie tot deze week niet veel anders. Het aanbod van vorige week lag 6 procent onder dat van een jaar eerder en met dalende slachtgewichten is de vraag goed. Ze verhoogden de varkensprijs, maar trapten nog steeds op de rem om niet meer te moeten betalen voor een varken. De komende weken hebben ze daar hetzelfde probleem als Nederland. Daar komt echter nog een ander aspect bij. Een aantal varkenshouders, dat toch iets zenuwachtig is geworden door de varkenspest aan de grens met Polen, begint iets sneller af te leveren. Woensdag steeg de VEZG nog wel met 3 centen, maar opvallend genoeg bleef Teleporc zowel dinsdag als ook vrijdag onveranderd staan. Op vrijdag werden 1000 van de 2500 aangeboden varkens bovendien niet verkocht.
Chinese prijs daalde in drie weken van 5 euro naar 4,25 euro
In België komen ze met kleine stapjes dichter bij de Nederlandse prijs. Voor de vijfde week op een rij zagen de Belgen de prijs stijgen met in totaal van plus 17 centen levend gewicht. Denemarken doet het altijd anders. De stijging begon eerder maar gevolgd door een periode van drie weken onveranderd en nu zelfs een daling van 4 centen. Is dit een teken wat ons ook te wachten staat? Het spel zal de komende weken weer gespeeld worden: Vraag en aanbod en alles wat erbij komt. Vooralsnog blijft de Boerenvarkensprijs onveranderd op 2,19 euro staan en van mij mag deze prijs tot half januari duren. Dan kijken we weer eens hoe de vlag op de varkensmarkt er bij hangt. Trouwens, wie hoog staat, kan hard vallen. De Chinese prijs daalde in drie weken van ruim 5 euro naar 4,25 euro.
Stijging biggenprijs begint af te vlakken
Het snelle stijgen van de biggenprijs zal de komende weken afvlakken. We komen op dit moment aan bedragen voor een big die we lange tijd voor onmogelijk hebben gehouden. De vraag is nog steeds goed en met een krap aanbod blijven de biggen in prijs stijgen. Duitsland geeft ook aan dat verdere stijging daar ook begint af te vlakken. Voor maandag aanstaande staat er nog een plus 3,50 euro in de planning, maar voor de week erna is dit slechts 1,50 euro. Ook in Duitsland beginnen mesters iets terughoudend te worden. In de eerste plaats kost het hen natuurlijk 80 euro voordat de biggen in het hok liggen, maar ook de twijfel wat er met de varkenspest gaat gebeuren, speelt hier een rol. De Boerenbiggenprijs gaat deze week nog met plus 3 euro naar boven en komt op 75,50 euro.
Bejagen wild zwijn zal topprioriteit moeten worden
Met steeds meer gevallen in West-Polen, die steeds dichter bij de Duitse grens komen, is het niet onwaarschijnlijk dat deze maand een gedeelte van de beschermingszone al in Duitsland komt te liggen. Polen heeft de zaak absoluut niet onder controle en de woorden: ‘Er worden maatregelen getroffen’, zeggen me niks. Een besmet kadaver opsporen, is een van die maatregelen. Dan ben je echter al veel te laat. Het betreffende gebied, waar de zwijnen worden gevonden, is een heel groot bosgebied dat zich tot aan de Duitse grens uitstrekt. Er zal een hek moeten komen op de grens van Duitsland en Polen en het actief bejagen van deze wilde zwijnen zal topprioriteit moeten worden. Dit alles om een ramp voor de sector in West-Europa te voorkomen.