'Communiceer antibioticavrij varken slim naar consument'
„Je profileert je met iets negatiefs. Consumenten zouden al gauw op het idee kunnen komen dat gangbaar vlees antibiotica bevat, terwijl dat niet zo is", waarschuwt onderzoeker Nico Bondt van het LEI.
Resource, het blad voor (oud) studenten en medewerkers van Wageningen UR, stelde Bondt enkele vragen over antibioticavrij varkensvlees.
De KDV is een groep van ongeveer 300 varkenshouders, slachters, retailers en horecaondernemers die milieu- en welzijnsvriendelijk vlees wil produceren zonder gebruik van antibiotica.
Maakt dit initiatief kans?
„Binnen het totale KDV-concept zou dit best kunnen passen. KDV heeft haar eigen afzetkanalen en kan zich hiermee wellicht onderscheiden van het reguliere vlees dat in de supermarkten ligt.”
„Het direct promoten van antibioticavrij varkensvlees richting consument is echter lastig, want je profileert je met iets negatiefs. Je kunt onbedoeld de suggestie wekken dat er iets mis is met het andere vlees dat in het schap ligt.”
Gangbaar vlees bevat antibiotica?
„Het zou me niets verbazen als veel mensen dat denken, maar het is niet zo en daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat de varkens op de boerderij geen antibiotica hebben gekregen.”
„Dat wil nog niet zeggen dat het vlees bij de slager dan vrij is van antibioticaresistente micro-organismen, want vlees kan besmet raken met deze bacteriën tijdens het slachtproces. Je zult daar heel goed over moeten communiceren. Je kunt antibiotica-vrij bijvoorbeeld presenteren onder een Gezond Leven-logo.”
Zouden de supermarkten interesse hebben?
„Het antibioticagebruik in de veehouderij is een issue bij de supermarkten, die voelen de druk van de maatschappelijke opinie dat het gebruik moet dalen. Dus misschien werkt antibioticavrij vlees juist wel in de business-to-business, tussen slachterij en supermarkt of slager.”
Zijn de productiekosten van dit varkensvlees hoger?
„Dat valt mee. Je hoeft er niet per se een hele nieuwe stal voor te bouwen. Je moet extra aandacht besteden aan stalinrichting, klimaatregeling, voer en management, en dat kan vaak ook prima in een bestaande stal.”
„Maar het gaat niet vanzelf. De varkensboeren van KDV hebben veel energie gestoken in het terugdringen van antibioticagebruik, ze hebben jarenlang experimenten gedaan en ervaringen uitgewisseld.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Resource
Beeld: Ellen Meinen