Stoppende varkenshouder kan geestelijke hulp krijgen van agrarisch coach
Op 1 januari 2020 eindigt de termijn van het gedoogbeleid voor stoppende bedrijven, zoals genoemd in het Actieplan ammoniak. Dit houdt in dat alle veehouderijbedrijven vanaf die datum moeten voldoen aan de regels in het Besluit emissiearme huisvesting.
Pluimvee- en varkensbedrijven of gemeenten kunnen dan geen beroep meer doen op het nationale gedoogbeleid. Bedrijven die gebruik maken van de stoppersregeling moeten op 1 januari 2020 zijn gestopt met het houden van pluimvee of varkens, of alle huisvestingssystemen moeten dan alsnog voldoen aan de eisen in het Besluit emissiearme huisvesting.
Afscheid nemen
Dit betekent dat varkensbedrijven die stoppen per 1 januari 2020 al gestopt zijn of nu aan het leegdraaien zijn.„Voor een groep zal dit een verlossing zijn, maar er is ook een groep waarbij het stoppen met het bedrijf zwaar valt. Het moeten opgeven van een bedrijf, waarvoor je altijd graag zeven dagen in de week vroeg je bed uitkwam. En het afscheid nemen van dieren waarvoor je met alle ziel en zaligheid hebt gezorgd”, schrijft POV-voorzitter Linda Janssen in de POV-nieuwsbrief.
Zij roept collega’s op om oog en oor te hebben voor elkaar. „Vraag stoppende collega’s eens hoe het met hen gaat.”
Professionele hulp
Varkenshouders kunnen ook professionele hulp krijgen. De POV heeft Paulien Hogenkamp, al eerder tot vertrouwenspersoon benoemd voor leden die behoefte hebben aan een gesprek of coaching op het sociaal-professionele vlak. „Maak daar gebruik van”, roept Janssen leden op.
POV-leden kunnen daarvoor bellen met de Vertrouwenslijn. Deze is dagelijks van 8.00 - 20.00 uur bereikbaar, telefoonnummer: 085 - 130 34 30.