Hygiëneconcept geeft productie gezonde gelten een boost
De primeur van het hygiëneconcept in de top van de varkenspiramide is begin november bekrachtigd. Arjan Wermink van MS Schippers is met een speciaal bedrijfsbord naar Wehl afgereisd. “Het aantal zeugen-, biggen- en vleesvarkensbedrijven met hygiëneconcept in zowel binnen- als buitenland groeit gestaag door. Deze bedrijven boeken prima resultaten, maar eigenlijk zou de topfokkerij met zo’n innovatie voorop moeten lopen. Daarom ben ik zo blij dat Next Genetix als eerste varkensfokkerijorganisatie heeft gekozen voor HyCare. Dat gaat hun productieketen van gezonde gelten een extra boost geven.”
Next level
Marcel Giesen van Next Genetix geeft aan trots te zijn op weer een stap in het verder verhogen van de gezondheidsstatus. “Zelfs al hebben onze fokbedrijven een SPF-status, toch zien wij toegevoegde waarde in extra hygiëne. Zo willen we ons onderscheiden met genetica én gezondheid op de afzetmarkt van gelten. We groeien naar ‘the next level’.”
De twee fokkers in Nederland voor Next Genetix - Frank van de Pavert in Wehl en Ruben van Boekel in Overasselt - gaan de investeringen in hygiëne zelf dragen. “De prijs van de DANIC gelten zal er niet extra door worden verhoogd omdat we rekenen op efficiëntievoordelen”, benadrukt Giesen. “Met een tophygiëne zullen kiemen nog beter beheersbaar worden. Bovendien zullen de resultaten van deze extra inspanning doordruppelen naar de afnemers van onze opfokzeugen.”
Vervolgstap op SPF
Varkenshouder Frank van de Pavert, fokker van SPF DANIC gelten, zal in de loop van 2020 zijn opfokstal HyCare hebben gemaakt en consequent volgens die methode gaan werken. Hij is overtuigd van de meerwaarde van het hygiëneconcept en de toegevoegde waarde voor zijn bedrijf. “Het is een logische vervolgstap op het SPF worden in 2011. De basis is al heel gezond en deze toevoeging zie ik als een soort fine-tuning van de interne bedrijfshygiëne. Hiermee bouwen we nog meer zekerheden in om dieren kerngezond te houden. Bovendien is de discipline om strikt volgens protocollen te werken al aanwezig bij onszelf en ons personeel. Draagvlak bij iedereen is dag in dag uit nodig om het maximale eruit te halen.”