Vierdageneis voor drachtige zeugen morrend geaccepteerd
De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (inmiddels samen met LTO Varkenshouderij opgegaan in de Producenten Organisatie Varkenshouderij) maakte er in 2013 een soort Artikel 1 van de Varkenshoudersgrondwet van: De vierdageneis moet uit de wet, tenzij er een verdienmodel aan wordt gehangen.
'Boer Betaalt Alles'
De bovenwettelijke eis werd als oneerlijk bestempeld omdat in andere Europese landen een langere termijn geldt. Daar hoeven drachtige zeugen pas 28 dagen na inseminatie in de groepshuisvesting met loslopende soortgenoten. Het ‘extra dierenwelzijn’ voor Nederlandse zeugen (waarover de meningen overigens nog steeds zijn verdeeld) werd echter op geen enkele manier in de prijs verdisconteerd. ‘De Boer Betaalt Alles’, werd een gevleugelde uitspraak bij de NVV.
Zeven jaar later zet de Producenten Organisatie Varkenshouderij ‘er geen acties meer op’ om de vierdageneis uit de wet te krijgen. Volgens voorzitter Linda Janssen van de POV is dit niet haalbaar. „Wij gebruiken het voorbeeld van de invoering van de vierdageneis wél in onze gesprekken met het ministerie van LNV om te voorkomen dat er in de toekomst opnieuw nieuwe wet- en regelgeving komt waar geen verdienmodel aan hangt voor de varkenshouder.”
Veel inspanningen
Varkenshouder Chris Hoeven uit Oirschot stelt: „Na veel inspanningen is de vierdageneis nu werkbaar. Als ik nu een nieuwe stal zou bouwen, zou ik er niet meer tegen zijn omdat er nu meer kennis is. In bestaande oudere stallen blijft het wel moeilijker.”
Lees meer over dit onderwerp in het vakblad Pig Business (nr. 9), dat op vrijdag 6 december is verschenen. Heeft u nog geen abonnement op Pig Business? Klik dan hier voor een proefnummer.