Europese Commissie wil 40 procent GLB inzetten voor klimaat
Met de Green Deal wil Von der Leyen Europa in 2050 klimaatneutraal hebben, en in 2030 - over tien jaar dus - half zoveel CO2 laten uitstoten als in 1990. Het is een aanscherping van de doelen die de EU zichzelf in 2007 had gesteld. Het is een grote doelstelling en alle sectoren zullen hieraan moeten bijdragen; naast landbouw noemt de voorzitter ook expliciet transport, energie, gebouwen en de industrie. De Commissie wil zeker een kwart van haar budget reserveren om deze doelen te bereiken. Voor het GLB ligt dat deel hoger; 40 procent van het nieuwe GLB moet aan klimaatmaatregelen worden gespendeerd.
Het streven naar klimaatneutraliteit gaat voor de Commissie hand in hand met het verbeteren van de biodiversiteit en het beschermen van het milieu. „We zitten in een klimaat- en een milieucrisis”, zei vicepresident Frans Timmermans. „Met dit plan gaan we emissies terugbrengen, de gezondheid van onze natuurlijke omgeving verbeteren, en onze fauna beschermen.”
Voor de landbouw heeft het grote gevolgen. Europees voedsel moet worden geproduceerd met zo weinig mogelijk impact op de natuur, en daarbij veilig, voedzaam en van hoge kwaliteit blijven. De Commissie richt zich daarbij op de hele keten, ‘van boer tot bord’. Daarbij willen ze zorgen voor een ‘eerlijke en rechtvaardige’ transitie voor iedereen die in de landbouwsector werkt, het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en antibiotica terugdringen, en innovatieve landbouw technieken stimuleren. Tegelijk moet de ‘van boer tot bord’-strategie bijdragen aan het terugdringen van voedselfraude. Uit derde landen ingevoerde voedingsmiddelen moeten voldoen aan de Europese milieunormen.