Column: Slachterijen willen prijsdaling voor de kerst forceren
Op het moment dat er op diverse plekken in Nederland boeren bezig waren om te vechten voor hun voortbestaan en daarmee ook indirect het voortbestaan van slachterij Van Rooi Meat wenste deze slachterij de varkenshouder van achteren aan te vallen door een mail te versturen met de aankondiging om in week 51 de varkensprijs met 20 cent te verlagen, terwijl iedereen weet dat er veel geld voor varkensvlees betaald wordt. Wat een valseriken zijn het toch.
Vion mag maandag de kolen uit het vuur halen
We weten het al jaren: De weken rondom de kerst zijn altijd lastig, maar juist in deze weken hebben we stabiliteit op de markt nodig en dit is nu heel goed mogelijk. De onderdelenprijs staat op een zo'n hoog niveau dat een tijdelijke daling van de varkensvleesprijs heel goed door de slachterijen opgevangen kan worden. De varkensprijs hoeft hier echt niet voor te dalen en al helemaal niet met 20 centen. Het aanbod is natuurlijk in de week voor kerst altijd groot, terwijl de verwerkende industrie minder vlees vraagt. Alleen hebben we dit jaar een varkensprijs, die op een dusdanig hoog niveau staat, dat slachterijen deze het liefst een trap naar beneden geven, zodat ze het nieuwe jaar direct met een hoge marge kunnen beginnen.
Duitsland hield de prijs woensdag onveranderd. Ook hier was er al wat prijsdruk, maar deze werd genegeerd. Teleporc bleef vrijdag met een min 1 cent nog redelijk op peil; al dient erbij gezegd te worden dat op meerdere partijen niet of nauwelijks werd geboden. Veel partijen werden er dus niet verkocht. Slachterijen wensen voor de laatste week ook niet extra bij te kopen en durven nu al aan te geven dat ze de prijs woensdag met min 10 centen willen laten dalen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. De prijs in Denemarken blijft onveranderd en hiermee wordt het verhaal ontkracht dat China het vlees veel goedkoper uit Amerika haalt. Als dit zo zou zijn, dan zou de prijs in Amerika snel stijgen. De afgelopen week was daar echter een kleine prijs daling. Even ter info: Als alle varkens in Amerika naar China zouden gaan, dan was dat slechts 30 procent van wat China nodig heeft. Maar vanuit Amerika gaat slecht een klein deel naar China en ook al zou dit verdubbelen, dan blijft dit marginaal ten opzichte van wat China nodig heeft.
Wat er volgende week in Nederland gaat gebeuren, hangt maandag helemaal van Vion af. Vinden ze het belangrijk om zoveel mogelijk aan de varkens te verdienen of vinden ze een goede relatie met hun varkenshouders belangrijker. Voor Boerenvarkensprijs is het wel duidelijk; de markt heeft belang bij stabiliteit en we durven dat ook weer te geven door een prijs te publiceren en daarom blijft de Boerenvarkensprijs onveranderd op 2,19 euro.
Verdere verhoging biggenprijs onverantwoord
De biggenprijs staat op dit moment zo hoog dat verder verhogen niet meer verantwoord is. Meerdere mesters geven duidelijk aan dat de biggenprijs door sommige noteringen al te hoog is. Ook de Duitse WeserEms wil het na volgende week ook rustig aan doen en de prijs onveranderd laten. Het enige juiste wat Boerenbiggenprijs kan doen, is om onveranderd te blijven op 75,50 euro
Kantelpunt acties zal een keer komen
Het uur van de waarheid komt met de acties naderbij. CDA Brabant heeft het enig juiste gedaan dat het nog kon doen: Terugtrekken uit de coalitie. Dit is misschien ook wel de enige beslissing die CDA-Nederland zou moeten maken. Het kabinet laten vallen, zodat er voorlopig met de stikstofonzin gestopt wordt. Helaas zal hier nog wel meer voor moeten gebeuren dan de ‘lieve’ acties die we tot heden hebben gehouden. Het kantelpunt zal vandaag of morgen een keer komen. Dan wordt het echt menens. Voordat het zover is, moeten de eensgezinde boeren eerst maar even met hun trekkers ‘langs’ de slachterijen, die de prijzen willen laten vallen, gaan. Eerst even de korte termijn veilig stellen en daarna weer volop voor de lange termijn. PS: Ik heb de hint al naar FDF gestuurd.