Inkomens varkenshouderij fors gestegen vanwege AVP in China
Dit blijkt uit de jaarlijkse Inkomensraming van Wageningen Universiteit Economic Research. Het gemiddelde inkomen uit bedrijf is dit jaar 57.000 euro, waar dat vorig jaar nog 51.000 euro was. De hoogste inkomens liggen dit jaar met 325.000 euro bij gesloten varkensbedrijven, terwijl ook vleesvarkens- en zeugenhouders ruim boven de 200.000 euro hebben verdiend. Het goede jaar voor varkenshouders is welkom, aangezien varkenshouders jarenlang slechte jaren hebben gehad, met als dieptepunt de financiële crisis in 2015-2016. Tientallen bedrijven gingen toen ten onder, vanwege de continue slechte varkensprijzen.
Andere sectoren
Glasgroentenkwekers verdienden gemiddeld 288.000 euro, voor bloementelers onder glas lag dat op 171.000 euro.Aan de andere kant zaten dit jaar akkerbouwers, met een gemiddeld inkomen van 37.000 euro (13.000 euro voor zetmeelaardappeltelers) en melkveehouders, met een inkomen van 31.000 euro - en 3.000 euro minder voor biologische melkveehouders.
China
De varkenshouders verdienen dit jaar vooral meer geld, vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China. Dat land houdt de helft van de varkens in de wereld, legde Robert Hoste, econoom voor de varkenssector, uit. De helft van het aantal varkens in China heeft vanwege de AVP het veld moeten ruimen. Dat is een kwart van de wereldvoorraad. In China zijn de prijzen voor varkensvlees daarom in recordtijd gestegen - van (omgerekend) 3 euro per kilo eind september naar 5 euro per kilo vorige maand.
In Nederland is de prijsstijging minder sterk, signaleert Hoste. De ketens zijn beter georganiseerd, en leveranciers willen goede relaties behouden met hun afnemers. Zij navigeren dus tussen de torenhoge prijzen in China en de kleinere prijsstijgingen in de Nederlandse en Europese supermarkten.
Voorbereiden op slechtere tijden
Voor de varkenshouders zijn nog een aantal jaren van goede prijzen te verwachten. Volgens de varkenseconoom voorspellen economische modellen dat de hoge prijzen nog vijf jaar aanhouden. Zelf gelooft Hoste daar niet zo in. „Die modellen zijn niet gebouwd om met deze extreme situaties rekening te houden.” Wel verwacht hij voor de komende paar jaar nog hoge prijzen, maar daarna kunnen die snel dalen.
Hoste verwacht dat de varkensproductie de komende jaren wereldwijd weer gaat stijgen, als antwoord op de huidige prijzen. Van de Verenigde Staten tot Brazilië en Rusland, en zeker ook binnen de EU, zullen landen het productiegat van China proberen op te vullen. „Dat zal leiden tot een hogere vraag naar voer, en dus hogere voerkosten, en tegelijk een daling van de opbrengstprijzen”, voorspelt hij. Een globale varkenscyclus dus.
Voorbereiden
Voor Nederlandse varkenshouders is het zaak zich daarop voor te bereiden. Dat kan door te werken aan producten met toegevoegde waarde, aan samenwerking in de keten, en door het aanleggen van een financiële buffer om een neergaande markt op te vangen.