'Kies maïsras met weinig mycotoxines'
Daarvoor waarschuwt Mark de Beer productmanager veehouderij bij Limagrain Nederland, een bedrijf dat onder andere maïsrassen verkoopt.
„Mycotoxines in het voer en zeker in CCM kunnen bij biggen, zeugen en in mindere mate bij vleesvarkens voor gezondheidsproblemen zorgen en zijn daarmee een bedreiging voor de varkenshouderij”, legt De Beer uit.
DON en ZEA
„Mycotoxines zijn giftige stoffen geproduceerd door verschillende schimmels die voor kunnen komen op onder andere maïs. De meest voorkomende mycotoxines zijn DON en ZEA. In maïs ontstaan mycotoxines door fusariumaantasting in de kolven (zie afbeelding).”
„Het ene maïsras is veel gevoeliger voor kolf-fusarium dan het andere. Dit hangt sterk af van onder andere het schutblad: wanneer de kolf tot op het laatst goed is beschermd door een gesloten schutblad, is de kans op fusarium veel kleiner. Daarnaast kan een hoge tolerantie voor (kolf)fusarium gekweekt worden in maisrassen”, vertelt de productmanager.
Onderbelicht in varkenshouderij
„Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een verschil zit tussen het gehalte mycotoxines in maïsrassen. Maar onze ervaring is dat dit in de varkenshouderij vaak onderbelicht is”, zegt De Beer. Varkenshouders moeten volgens hem dus niet alleen kijken naar juiste vroegheid en korrelopbrengst.
„In Duitsland is een uitgebreid onderzoek verricht op de tolerantie voor DON op diverse maisrassen. Je kan hier duidelijk het verschil in kweeklijnen uithalen”, aldus de productmanager. (Zie ook de drie tabellen bron: Dr. Joachim Elder, Stefanie Gellan. LfL Pflanzenbau, Freising. Als streefwaarde wordt een maximun van 1,75 mg/kg gehanteerd voor DON. (Sortenmitel = rasgemiddelde))
De Beer raadt varkenshouders aan hun loonwerker of leverancier van het maïszaad om advies te vragen welke maïsras ze het beste kunnen gebruiken.