Krimp varkenshouderij kan derogatie redden
De minister debatteerde maandag met de Eerste Kamer over de maatregelen die nodig zijn om de zogenaamde derogatie te behouden. Dat is de toestemming die de Europese Commissie aan Nederland verleent om meer mest uit te mogen rijden dan eigenlijk is toegestaan op basis van de Europese normen. De minister hoopt met een wijziging van de Meststoffenwet om de derogatie van Brussel veilig te stellen.
Onontkoombaar
In de gewijzigde wet zijn er sectorale plafonds opgesteld voor de uitstoot van fosfaat en stikstof. PvdA-senator Koole stelde dat, om onder de plafonds te blijven, het uiteindelijk 'onontkoombaar' is dat de veestapel ingekrompen gaat worden. Minister Schouten wil een inkrimping niet helemaal uitsluiten. „Maar onontkoombaar vind ik ook wat absoluut”, zei ze. Volgens haar zijn er verschillende manier waarop de emissies in de landbouw omlaag kunnen. Inkrimping is daar één van.
Saneringsregeling
De minister verwacht dat de saneringsregeling voor de varkenshouderij al zal kunnen leiden tot een behoorlijke daling van het aantal varkens in Nederland. „De Saneringsregeling varkenshouderij heeft de potentie om het aantal gehouden varkens tussen 7 en 10 procent te doen krimpen”, zei de minister in de senaat. De regeling is momenteel opengesteld voor varkenshouders die willen stoppen. Ze kunnen zich tot 15 januari volgend jaar melden.
PVV en Forum voor Democratie stelden tijdens het debat in de Eerste Kamer de noodzaak van de sectorale plafonds ter discussie. Volgens senator Van Pareren van FvD was het voldoende als er één nationaal plafond zou zijn. De bemoeienis van de Europese Commissie hoefde niet tot aan het sectorale niveau te gaan. „We zijn volwassen genoeg om dat zelf te regelen”, zei hij.
Derogatie in gevaar
„Als wij sectorplafonds overschrijden, maar we overschrijden niet het totale plafond, dan kunnen we nog gewoon derogatie krijgen”, stelde senator Faber van de PVV. Dat bestreed de minister. Als er geen sectorplafonds komen, dan zou de derogatie toch in gevaar kunnen komen. „Dat is niet in het belang van de boeren", aldus de minister.
Tekst: Maarten Bakker