Spoedwet stikstof ook door Eerste Kamer aangenomen
De regeringscoalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer, dus de afgelopen dagen hebben premier Rutte en minister Hoekstra hard lopen lobbyen bij de oppositiepartijen. En met succes; naast de coalitiepartijen stemden ook de SGP, 50Plus, de Fractie-Otten en de Onafhankelijke StatenFractie voor het wetsvoorstel. Daarmee kreeg het wetsvoorstel 40 stemmen voor en 35 stemmen tegen.
PvdA, GroenLinks, de PvdD en de SP stemden tegen omdat ze het wetsvoorstel te mager vonden. De argumenten van minister Schouten dat dit pas de eerste, noodzakelijke, stap was om de crisis aan te pakken, en dat nog meer maatregelen zouden volgen, overtuigde die partijen niet.
De PVV en de FvD vonden nu juist dat de hele wet niet nodig was. Het probleem is volgens hen niet de stikstof, maar de bureaucratie die er een probleem van heeft gemaakt. Bovendien vonden zij dat de Eerste Kamer de wet niet zou moeten behandelen voordat RIVM al hun meetdata heeft vrijgegeven. FvD-senator Bob van Pareren diende aan het begin van het debat daarom een motie in om de hele behandeling van de wet uit te stellen tot twee januari volgend jaar, de dag nadat RIVM zijn meetgegevens misschien heeft vrijgegeven. Maar die motie kreeg enkel steun van de PVV. Volgens de andere partijen stond het wetsvoorstel los van de precieze meetdata.
Voerspoor en warme sanering
Dat de wet nu door de beide Kamers is, betekent niet dat de maatregelen meteen van kracht worden. De 100 kilometerborden zullen volgens de minister pas in maart geplaatst worden. De veevoermaatregel zal ook op zijn vroegst pas tegen die tijd ingaan. Eerst moet de minister de maatregel precies uitwerken. Zij zal dit doen samen met het landbouwcollectief, in samenhang met de maatregelen voor bemesten en beweiden. De uitwerking van de maatregel, en aansluitend het traject van notificatie ervan aan de Europese Unie, zal zo'n vier maanden in beslag nemen, vertelde minister Schouten. Maar ze rekent erop dat het voerspoor in 2020 zo'n 1 kiloton emissiereductie kan opleveren, en in de jaren daarna nog meer.
Het zal nog langer duren voordat de warme sanering van de varkenshouderij zijn volle effect heeft. Varkenshouders kunnen zich nog tot 15 januari hiervoor opgeven, en vervolgens zal in het voorjaar met de sanering gestart worden. Maar een varkensbedrijf stop je niet van de ene dag op de andere, vertelde de minister aan de senatoren, daar gaan maanden overheen. Zij verwacht dat dat hele traject pas eind volgend jaar afgerond is.