Notoire overtreder dierenwelzijn wordt harder aangepakt
Bij inspecties die niet akkoord zijn, vindt een interventie (maatregel) plaats. Dat kan een schriftelijke waarschuwing zijn, een bestuurlijke boete of een proces-verbaal. Ook kan een bestuursrechtelijke maatregel worden opgelegd die is gericht op herstel van de situatie. De veehouder krijgt bijvoorbeeld de opdracht om stallen schoon te maken of een dierenarts in te schakelen. Soms worden dieren bij inspecties in bewaring genomen; ze worden dan weggehaald bij de veehouder totdat de situatie op het bedrijf is verbeterd. Dieren worden alleen in bewaring genomen als er geen andere redelijke mogelijkheid is om de overtreding op de locatie te herstellen.
In 2018 zijn naar aanleiding van inspecties bij risicobedrijven 18 schriftelijke waarschuwingen, tien bestuurlijke boetes, 34 processen-verbaal en 62 bestuurlijke maatregelen genomen. Ook zijn 12 keer dieren in bewaring genomen.
Meer meldingen, minder overtredingen
Het aantal meldingen van dierverwaarlozing is in 2018 met 28 procent gestegen ten opzichte van voorgaande jaren, maar vaker bleek dat er niks aan de hand was. In 2018 werd bij 62 procent van de inspecties die naar aanleiding van een melding zijn uitgevoerd, geen overtreding geconstateerd. In 2017 was dit 59 procent.
De overtedingen die wel worden begaan, gebeuren het vaakst bij de diersoorten kalveren (vlees- en melkkalf) (51 procent), varkens (46 procent) en runderen (41 procent). Dit betrof voornamelijk een slechte verzorging van de dieren (bijvoorbeeld het niet op tijd behandelen van zieke dieren en het onthouden van water en/of voer) en onhygiënische huisvesting. Inspecties naar aanleiding van meldingen vinden plaats na risicoanalyse; niet elke melding wordt gevolgd door een inspectie.
Risicobedrijven
Naast inspecties naar aanleiding van meldingen, voert de NVWA ook risicogerichte inspecties uit bij zogenoemde ‘risicobedrijven’. Dat zijn bedrijven waar de NVWA een combinatie van hoge risico’s voor het dierenwelzijn heeft geconstateerd. In 2018 zijn 131 van deze risicobedrijven bezocht.
De naleving van wet- en regelgeving bij de risicogerichte inspecties op risicobedrijven was zowel bij de eerste inspecties als bij de her-inspecties laag. In totaal was 58 procent van de eerste inspecties niet akkoord. Dit betekent dat er één of meerdere welzijnsovertredingen zijn vastgesteld. Bij 57 procent van de her-inspecties was de situatie nog niet akkoord.