NVV: 'Situatie varkenshouderij onhoudbaar'
Dat gaat NVV-voorzitter Ingrid Jansen woensdagmiddag 3 februari in de Tweede Kamer noemen tijdens een Rondetafelgesprek over het Nederlandse voedselbeleid, meldt de NVV in een nieuwsbericht op haar website.
Aan de hoorzitting doen behalve agrarische belangenbehartigers, maatschappelijke organisaties, media, brancheorganisaties in de levensmiddelenindustrie en wetenschap mee. Het regeringsstandpunt op het rapport ‘Naar één voedselbeleid’ van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) staat bij het Rondetafelgesprek centraal.
Ingrid Jansen is uitgenodigd om een inbreng te geven in haar hoedanigheid als voorzitter van de NVV en de ambities die de varkenshouderij heeft op het gebied van voedselproductie.
Antibiotica
„Wij staan voor een zorgvuldige en verantwoorde inzet van antibiotica. De primaire sector gebruikt geen middelen die alleen zijn toegestaan voor de humane gezondheidszorg. Preventief gebruik vindt niet plaats. Een dier wordt alleen behandeld als het ziek is. In samenspraak met de overheid willen wij nog verdergaande maatregelen treffen om de reductie te verminderen”, stelt Jansen.
Verder zegt zij dat de varkensvleesketen werkt aan een gezonde productie. „Daarin zijn wij transparant. De varkenssector ontwikkelt een nieuw ketenkwaliteitssysteem. Dit kwaliteitssysteem geldt voor het hele traject: van producent tot consument. Hiermee maken we de productiewijze in de totale varkensvleesketen zichtbaar en transparant”, aldus de NVV-voorzitter.
„De varkenssector sluit zich helemaal aan bij de uitgangspunten van het WRR-rapport en de reactie van het kabinet hierop”, gaat Jansen in de Tweede Kamer zeggen. „De varkenssector wil het voorbeeld zijn in de agrarische sector op het gebied van duurzame voedselproductie.”