POV overweegt rechtszaak over eigendom ammoniak van stoppers
Door de Srv krimpt de varkensstapel waarschijnlijk met 7 tot 10 procent. De ammoniak die daarbij op korte termijn vrijvalt, bracht de POV in bij onderhandelingen met het kabinet, om te komen tot een stikstofakkoord. Het ministerie van LNV gaf tijdens het overleg met het Landbouw Collectief echter aan, dat de vrijkomende ammoniak deels niet meer van de varkenshouderij is.
De POV heeft de handelwijze van het ministerie juridisch laten toetsen. In nauw overleg met het Landbouw Collectief wordt een rechtszaak overwogen. „Waar is de ammoniak van de gedoogstoppers in de loop der jaren gebleven? Datzelfde geldt voor de ammoniak van de Srv. Het ministerie moet kunnen verantwoorden waar het is gebleven. Dit voelt niet goed", zegt POV-voorzitter Linda Janssen. Stikstof: hoe nu verder?
Speerpunten overleg
Overigens is de POV ook niet tevreden over de uitkomsten van het overleg in het Catshuis. Er zijn nog te veel open einden. Het Landbouw Collectief gaat na kerst verder in onderhandeling met het ministerie van LNV. Speerpunten van de POV zijn onder meer één beleid voor alle provincies. Op dit moment hebben alle provincies de beleidsregels voor intern en extern salderen eenduidig vastgesteld. De POV wil eenduidig uitgelegd en geen willekeur, die alleen tot meer verwarring leidt.
Geen koppeling ammoniak en dierrechten
Daarnaast wil de producentenorganisatie dat er een herijking van de Natura 2000 gebieden komt. Bij het generaal pardon voor meldingen moeten ook vergunningen die zijn afgegeven conform de geest en het doel van de PAS-meldingen (maar zonder NB-vergunning) gelegaliseerd worden. Bij intern salderen moet het volgens POV mogelijk zijn om de hoeveelheid ammoniak uit een vergunde niet gebouwde stal zonder extra eisen/afroming opnieuw te vergunnen. POV wil op Rijksniveau ook geen koppeling tussen ammoniak en dierrechten. En wanneer afroming niet meer nodig is vanwege de natuur, zou de regeling aangepast moeten worden.