Met gerichte voeropname speendip voorkomen
Een probleem dat vaker optreedt bij het spenen van biggen is dat na enkele dagen ‘smalle’ biggen ontstaan, terwijl bij het spenen het nog ‘volle’ biggen waren. De ‘smalle’ biggen zijn soms trager, hebben soms koorts hebben en in een aantal gevallen diarree. Na ongeveer een week trekt het beeld weg, behalve als zich ernstigere complicaties voordoen. De economische schade door groeivermindering, mindere kwaliteit biggen en uitval kan groot zijn. Op probleembedrijven kan dit resulteren in 10 procent minder groei en 5 procent uitval is. Verder presteren deze biggen op de vleesvarkens-of opfokbedrijven veelal beduidend minder qua groei en gezondheid.
Oorzaken speendip
Een belangrijke oorzaak van speendip is de omschakeling in voeding. Een big zal moeten wennen aan alleen maar vast voer in plaats van de melk. Daarnaast moeten de darmbacteriën zich aanpassen qua onderlinge verhoudingen in samenstelling, omdat andere voedingsstoffen in de darmen komen. Ook een andere huisvesting draagt bij aan het ontstaan van de speendip, daarnaast kunnen ook ziektekundige factoren bijdragen aan speendip. Dit omdat de immuniteit, die biggen meekrijgen van de zeug via de moedermelk tegen bepaalde ziekten afloopt. Hierdoor worden de dieren gevoeliger voor infecties met deze ziekte-kiemen.
Vervelend probleem
Het fenomeen speendip is bij de huidige regelgeving in voederadditieven en antibiotica voor veel zeugenhouders een vervelend probleem. Op basis van de praktijk signaleert mengvoercoöperatie Vitelia dat het voor veel bedrijven een grote uitdaging is om vóór het spenen voldoende voeropname bij de biggen te realiseren. Daarnaast maken de huidige hoogproductieve zeugen, met een hoge melkgift, het er niet makkelijker op. Het varkensteam van Vitelia zegt dat ze er desondanks in staat is om op een eenvoudige manier, met goede speenvoeders en melkproducten, goede voeropnames te realiseren. En dit bovendien vrijwel zonder de inzet van (duurdere) prestarters. Bij spenen op drie weken zegt Vitelia voeropnames te bereiken van gemiddeld 300 gram en en hoger, terwijl er bij spenen op vier weken al voeropnames worden bereikt van 500 gram en meer. Vitelia onderstreept dat haar anti-speendip methode geen extra arbeid vraagt van de verzorger.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: DAP Horst, Vitelia Voeders