Periodiek testen alarmeringen zeer essentieel
Klimaatbeheersing en ventilatie in stallen zijn cruciaal. Maar al te vaak leidt een defect in het ventilatiesysteem tot brand of verstikking. Bij een storing is het wettelijk verplicht dat een alarm- en noodsysteem in werking treedt. Voor Geurts Mengvoeders reden haar klanten op te roepen om te investeren in veiligheid. Dit door een goede inrichting van het alarmsysteem en ervoor te zorgen dat zowel de veehouder als de medewerkers op de hoogte zijn van de werking van het systeem, om zo menselijke (inschattings) fouten te voorkomen.
Geen alarmmelding
Afgelopen zomer zagen vertegenwoordigers van Geurts Mengvoeders dat klanten geen alarm binnen kregen, wanneer dit wel zou moeten. Op haar website stelt Geurts dat bijna altijd een verkeerde instelling van de regelapparatuur hiervan de oorzaak was. Een dergelijke onbewuste fout kan grote gevolgen hebben. Daarom is het zaak de instellingen regelmatig even na te kijken en het systeem te testen. Volgen Geurts kijkt een verzekeraar bij een calamiteit anders naar een schadeclaim als de noodstroomvoorziening en de alarmering niet regelmatig getest zijn.
Protocol voor testen alarmeringen
Telefoonkiezer wekelijks controleren door de stekker eruit te trekken. Alarmkasten wekelijks controleren door de stekker eruit te trekken. Temperatuuralarm elke ronde testen door de alarmgrens onder de huidige temperatuur in te stellen. Het ventilatie-alarm maandelijke controleren door de eindgroep uit te schakelen. De noodstroom aggregaat maandeljks onbelast testen en tweemaandelijks belast. Na een reparatie alles samen met de installateur testen. De alarmmelder testen door na een onweersbui deze te bellen en voor het verlaten van het bedrijf steeds de instellingen checken.
AgroAlarm
Om de kwetsbaarheid van alarmering te verminderen is AgroAlarm ontwikkeld. Volgens Geurts Mengvoeders communiceert dit systeem via een gecontroleerde satellietverbinding en een gecontroleerde GPRS-verbinding als back-up. Het alarmsysteem (octalarm) stuurt de melding via de satelliet of de GSM/GPRS-zendmast naar het grondstation. Van daaruit gaan alle meldingen naar een automatische meldcentrale. De alarmmeldingen worden als eerste met de app SMS Assist gestuurd naar de nummers op de lijst. Wanneer het eerste nummer niet reageert, ontvangt het tweede nummer een melding, enzovoorts. Leveren de sms‘jes geen reactie op, dan gaat de centrale deze nummers bellen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Geurts Mengvoeders, Interpolis