Brandpreventie: uitwisselen ervaringen, voorlichtingsbijeenkomsten en nieuwe folder
De brandweer Nederland brengt als onderdeel van de landelijke folderlijn nu een folder uit met praktische tips gericht op het brandveiliger maken van stallen. Verder bevat de folder informatie over wat te doen als er toch brand uitbreekt. „Daarnaast organiseren wij als brandweer, in samenwerking met LTO Nederland, verspreid over het gehele land 75 voorlichtingsbijeenkomsten. Dit is afgesproken in het actieplan Brandveilige veestallen”, zegt Johan de Vries, medewerker Risicobeheersing Gelderland-Midden op brandweer.nl.
Link naar folder: https://www.brandweer.nl/media/14548/brandveilige-veestallen-spread.pdf
Ervaringen gedupeerden
Onlangs organiseerde de POV een gesprek met gedupeerden van stalbranden. Dit om ervaringen uit te wisselen. Na afloop concludeert de POV dat de branden er bij een ieder enorm hebben ingehakt. De impact is gigantisch bij gezin en medewerkers, voor de dieren en de buurt. Uit de ervaringen blijkt, volgens de POV, dat als in een stal eenmaal brand is uitgebroken, er geen redden meer aan is. Alle inzet is dan gericht op het voorkomen dat de brand overslaat naar andere stallen. Opvallend is dat rook uit het dak vaak het eerste signaal is van een brand. Dit signaal is er vaak eerder dan het brandalarm. Voor de POV reden dit signaal mee te nemen in haar zoektocht naar betere detectiemogelijkheden.
Adviezen ter voorkoming van stalbrand
Als waarschijnlijke brandoorzaak noemden de gedupeerden vaak kortsluiting, aldus de POV. Dit met een zekere betrokkenheid van knaagdieren. Voor de nieuwbouw van hun stal troffen allen extra maatregelen, gericht op het vergroten van de brandveiligheid. Zo werd veel beton gebruikt. Steen brandt immers wel, beton niet. Daarnaast werden zo weinig mogelijk lichtschakelaars geplaatst en brandt de led-verlichting vaak op accu’s. De herbouwde stallen kennen veelal geen plafonds en de brandmuren zijn doorgetrokken tot aan het dak. De klankbordgroep Brandveilige varkensstallen vult dit lijstje verder aan met de volgende tips: Check of de meterkast goed gelabeld is voor de brandweer. Zorg dat iedereen binnen het bedrijf weet hoe per stal de stroom eraf gehaald kan worden en waar de gaskraan zit. Check kabels en verlichting, vervang knipperende TL-buizen en roestige stopcontacten.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Pim Verkoelen Hendriks Foto Video
Bronnen: POV, Brandweer Nederland