Column: Varkensprijs 2019 staat op het hoogste niveau van deze eeuw
De noteringen in deze week blijven voor varkens en ook voor biggen onveranderd. Dat zal natuurlijk niemand verbazen. De laatste week van het jaar is vooral om even terug te blikken, maar zeker ook om vooruit te kijken.
Zonder bank investeren
2019 behoort tot de betere jaren voor de varkenshouder en dat is zowel voor de mester als voor de vermeerderaar het geval. De gemiddelde prijs voor de vleesvarkens kwam een fractie hoger uit dan de prijs in 2012 en 2013 en daarmee belandde 2019 op het hoogste niveau van deze eeuw en laten we eerlijk zijn: Dat werd tijd ook. De voerprijs ligt bovendien lager dan de eerdere ‘topjaren’ 2012 en 2013. Daarmee kon de fors gestegen biggenprijs ruim worden verrekend om uiteindelijk voldoende saldo over te houden en dus een goed inkomen.
Voor de vermeerderaars scheen de zon nog beter. De prijs lag ruim 5 euro boven de prijs van zeven jaar geleden en met de lagere voerprijs ten opzichte van 2012 en 2013 gaat 2019 de boeken in van het beste jaar in de afgelopen twintig jaar. Laten we blij zijn met dit resultaat, want hiermee kunnen de veelal uitgestelde investeringen op dit moment uitgevoerd worden zonder dat de bank zich ermee moet bemoeien. En dat is een grote bonus, want zo hoort het toch? Loon naar werken. Laten we ook als mesters en zeugenhouders elkaar dit resultaat gunnen. Er komt al genoeg op ons af zonder dat we elkaar de winst niet gunnen.
Wereldproductie is op dit moment minder dan de wereldwijde vraag
Wat gaat 2020 brengen? We beginnen in elk geval goed; ook al zijn de vleesvarkens iets in prijs gedaald. Januari start met een notering die ruim 0,60 euro hoger ligt dan begin 2019 en hiermee maken we een superstart. Vleesvarkenshouders weten maar al te goed dat vaak in het begin van het jaar de winst direct naar de vermeerderaar ging. 2020 is hier dus een positieve uitzondering op. Niet dat de vermeerderaar er bekaaid vanaf komt. De biggenprijs begint op een niveau dat 35 euro hoger ligt dan 2019. Ik kan het niet anders formuleren dat dit een superprijs is. In de herfst van 2018 was deze 35 euro de prijs van één big en niks meer.
Hoe zullen de varkens- en biggenprijzen zich in 2020 verder gaan ontwikkelen? Er zijn veel bewegingen op de markt. Steeds meer landen mogen aan China leveren, dat nu ongeveer 50 procent van de exportvarkens opslokt. De werkelijke reden, dat steeds meer landen aan China mogen leveren, is natuurlijk dat dit land voorlopig nog veel moet importeren om aan de behoefte van de bevolking te kunnen voldoen. De wereldproductie is op dit moment minder dan de wereldwijde vraag en daarmee zullen we in 2020 goede prijzen houden; al zijn uiteraard altijd verschuivingen. Zo zal China er alles aan doen om zo snel mogelijk weer zelfvoorzienend te worden en dit doen ze door meer kippenvlees te produceren. De Chinezen zullen ook sterk inzetten om de varkensproductie op de middellange termijn weer op niveau te krijgen.
In West-Europa zal de productie echter blijven dalen; behalve in Spanje. Dit land blijft de productie verhogen en daarmee zal de Europese zelfvoorzieningsgraad nog steeds boven de 100 procent uitkomen. De waarschuwing is natuurlijk wel dat op het moment dat China zijn productie weer op niveau heeft, de prijs in korte tijd fors zou kunnen dalen. Zover zijn we nog lang niet. In ieder geval niet in de eerste helft van 2020. Al blijf ik het wel zeggen: Prijzen voorspellen is als het kijken in een glazenbol. Geen mens dat helderziend is. We verwachten iets en vaak kan je het onderbouwen, maar zeker weten doe je het nooit. Het is ook te complex om alles te overzien.
Geen woorden maar daden
Wat is de beste boerenstrategie voor 2020 aangaande alle (politieke) problemen en hoe moeten we daar mee omgaan? De laatste dagen valt iedereen over iedereen. Een goede actie waar boeren en politie uitermate tevreden over waren, moet nog even een trap krijgen. Media blijft doen wat ze altijd al graag deden en dat is om boeren negatief neer te blijven zetten. Dat verkoopt schijnbaar het beste.
Wat moeten wij doen om het stikstofjuk van ons af te gooien? Voor mij is het: Geen woorden maar daden. We weten dankzij de acties dat het grote publiek ons steunt en voorlopig ook blijft steunen. Zelfs in Amsterdam hadden we veel steun. En dat was iets waar ik helemaal niet op gerekend had. De burger in de grote stad steunt ons. We werden zelfs aangemoedigd om het ‘zooitje’ in Den Haag maar eens flink aan te pakken, omdat de burger ook steeds meer word uitgekleed. Dus we staan niet alleen. Boeren vertolken op dit moment de onvrede van menigeen. We bieden weerstand en zeggen: tot zover en niet verder. Dat dwingt het respect af van de burger.
Ik denk dat we bij de oorsprong van ons probleem moeten beginnen en het RIVM desnoods op de kop moeten zetten om de gegevens boven water te krijgen. Zonder goede gegevens valt er helemaal geen beleid te maken. Vooral als je hoort dat fabrieken, die het tien- en zelfs het honderdvoudige uitstoten van een boerderij, helemaal geen vergunning hoeven te hebben. Mijn conclusie blijft dat deze regering er zit met een verborgen agenda: Er moet fors in de veestapel worden gesneden. Hiermee is ook te verklaren dat de fipronil op zijn beloop werd gelaten en hetzelfde geldt voor de tweelingaffaire; om de pluimveehouders en melkveehouders op die manier zoveel mogelijk te demotiveren. In 2020 moeten we de druk er op blijven houden om tot resultaat te komen. Geen woorden maar daden, maar we moeten zorgen dat we een eenheid blijven. Succes in 2020. Ik ben erbij.