AVP nadert Duitse grens tot op 25 km
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/31/492/avp_wild_zwijn_rvs_pest_afrikaans_282.-detail.jpeg)
Ten zuiden van de Poolse grensgemeente Zary, op 25 km van de Duitse grensplaats Bad Muskau, is een met het AVP virus besmet wild zwijn aangetroffen. Met deze vondst rukt het gevreesde virus verder op richting Duitsland. Een AVP vondst, eerder deze maand, was op circa 40 km afstand van de Pools-Duitse grens. Bad Muskau ligt in het noorden van de deelstaat Saksen, pal tegen de grens met de deelstaat Brandenburg. Bad Muskau staat bekend om het Fürst-Pückler-Park. Dit ligt echter grotendeels aan de overkant van de rivier de Neisse en behoort zo tot Polen. Tussen de vindplaats van het met AVP besmette wilde zwijn en Bad Muskau ligt een bosrijk, bijna onbewoond, gebied. Alleen rivier de Neisse vormt een natuurlijke hindernis voor de wilde zwijnen om hier Duitsland te betreden.
Alert blijven
Met het oog op het oprukkende virus roept het Duits ministerie van Landbouw (wederom) iedereen op om heel alert te blijven en de afgekondigde AVP- maatregelen continue in acht te nemen. In een brief aan alle Bondslanden stelt de staatssecretaris verder dat er intensief contact over de AVP-kwestie is met de Poolse collega’s. De staatssecretaris voor Landbouw Dr. Hermann Onko Aeikens roept in de brief verder alle betrokkenen op de noodzakelijke voorbereidingen te treffen voor het geval het AVP-virus daadwerkelijk in Duitsland de kop opsteekt.
Jachtzone
Op 13 december zijn Duitsland en Polen overeengekomen dat in een zone van 8 tot 15 km aan beide kanten van de grens de wilde zwijnen intensief bejaagt zullen worden. Verder wordt de informatie-uitwisseling tussen de Duitse en Poolse gezondheidsdiensten voor dieren geïntensiveerd, evenals de communicatie tussen de jagersorganisaties in de Duits-Poolse grensregio.
![Foto van Guus Queisen](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/12/602/portretgq.150x150.jpg)
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: ISN, Poolse Veterinaire informatiedienst