Column: Slecht begin nieuw jaar met tien centen daling
Om te beginnen de beste wensen voor alle lezers van deze column en een goede gezondheid in het voor- en achterhuis. Voor de varkensprijs begint het jaar slecht. De toon was vorig jaar al gezet en dit is dan de uitwerking. De vleesprijzen gingen na de aankondiging van min 20 centen vorig jaar al hard onderuit en dan kan het niet veel anders dat de slachterijen mee gaan. Dit klinkt logisch, maar de werkelijkheid zal vermoedelijk zijn dat de slachterijen nu nog de kans hebben om de prijs te drukken en daar dankbaar gebruik van maken.
Afwachten of de daling komen weken hersteld kan worden
Slachterijen geven in Nederland, maar ook in Duitsland, aan dat er 10 centen af gaan. Het aanbod is weliswaar nog ruim voor de eerste volle slachtweek van het jaar, maar aan het eind van deze week zijn ze daar ook wel door heen. Dat is de mening van menig handelaar en diezelfde handelaren verwachten dat er na deze week weer snel een tekort zal ontstaan. Slachterijen zullen dus meer moet betalen. Voor Boerenvarkensprijs is het eerste een feit. We moeten mee en dalen met 10 cent naar 1,84 euro (excl. btw). Voor de komende weken moeten we afwachten of de daling hersteld kan worden. In Duitsland is de situatie toch wat anders. Doordat het aanbod bij onze oosterburen structureel en fors lager dan eerdere jaren ligt, willen ze maandag en dinsdag minimaal slachten. Ze kunnen woensdag dan volle bak slachten tegen een aanzienlijk lagere prijs. De Duitse Teleporc gaat dinsdag aanstaande weer draaien en ze zal zeker weer meer richting kunnen geven aan de prijs. Al hadden we hier de laatste weken niets aan.
In Denemarken, waar de slachterij van de boeren is, kijken ze er heel anders tegen aan. Begin december hadden ze de prijs met 4 centen laten dalen, maar deze 4 centen komt er de eerste week van januari gewoon weer bij. De Denen beginnen het jaar met een stijging en dat maakt de boer toch wat vrolijker. De wereldmarkt wordt nog steeds beheerst door de vraag vanuit China en dit land gaat vanuit steeds meer landen importeren en een van die landen is Amerika. Er wordt beweerd dat er nu veel vlees vanuit Amerika naar China zou gaan, maar of dit zo is, durf ik te betwijfelen. De prijs van de varkens ligt in Amerika nog net beneden 1 euro en gaat nog steeds niet vlot naar boven; nadat de varkensprijs eerder vorig jaar al op 1,64 euro hadden gestaan. Al met al heeft onze aardbol op dit moment 20 tot 25 procent minder varkens dan ruim een jaar geleden. Dit aantal komt voorlopig nog niet weer op peil en daar mogen we dankbaar gebruik van maken.
Mesters willen minder betalen voor biggen
De biggenmarkt is na de gebroken weken redelijk in balans, maar de mesters wensen minder te betalen en dat lijkt ook logisch na de forse daling van de vleesvarkens. De Boerenbiggenprijs daalt met 2,50 euro naar 73 euro. De komende week gaan we zien hoeveel biggen er op export gaan en dan moeten we opnieuw de richting gaan bepalen.
Tevredenheid over Duitse aanpak varkenspest
De varkenspestaanpak van de deelstaat Brandenburg in Duitsland stemt mij tevreden. Het plaatsen van een dubbel hekwerk van schrikdraad heeft in Tsjechië en in België zijn vruchten afgeworpen en ook Frankrijk plaatste direct zo’n hek aan de grens. Door deze aanpak is de varkenspest in Tsjechië verdwenen en dit lijkt ook in België te gebeuren. Een hele inspanning van die landen, waar ook het terug brengen van het aantal wilde zwijnen een grote rol heeft gespeeld. Duitsland is er nog lang niet, want de grens met Polen is lang. Wat doen we in Nederland met de zwijnenstand? Uit Brabant hoor ik berichten dat de wilde zwijnen nog volop aanwezig zijn. In Drenthe was er vorige week een aanrijding met een wild zwijn, terwijl deze dieren daar zeker niet thuis horen. We zullen er alles aan moeten doen om terug te gaan naar de nulstand en zolang we dat punt niet bereikt hebben, zou het wel eens niet onverstandig te zijn om deze wilde varkens op te sluiten in natuurgebieden met een elektrisch hekwerk. Geen woorden maar daden en deze kan Nederland direct uitvoeren.