Nederland exporteert minder varkens naar Duitsland
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/31/737/laden_en_lossen_slachtzeugen_varkenshandel__e_m__3.-detail.jpg)
De vermindering van de export van levende dieren heeft volgens Susonline verschillende oorzaken. De belangrijkste reden is waarschijnlijk dat de opbrengstprijzen voor varkenshouders in Duitsland en Nederland steeds meer bij elkaar komen. In 2016 was de opbrengstvoorsprong in Duitsland maximaal negen cent per kilogram slachtgewicht. In de daaropvolgende jaren daalden de extra inkomsten uit export naar Duitsland tot zes cent per kilogram, zoals berekend door de ISN-Interessengemeinschaft.
Hoewel de varkensprijzen in Duitsland nog steeds hoger liggen, worden de Nederlandse varkenshouders geconfronteerd met hogere transportkosten en meer gewichtsverlies voor de dieren. Bovendien zijn de AutoFOM- classificeringssysteem voor vleesvarkens, dat voornamelijk in Duitsland wordt gebruikt, minder geschikt voor de vaak op groeigerichte genetica van Nederland. De verminderde export van levende dieren heeft ertoe geleid dat Nederland in de afgelopen jaren meer varkens in eigen land hebben geslacht. Het aantal binnenlandse slachtingen in Nederland is recent gestegen tot 15,7 miljoen varkens per jaar.
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Susonline