Schouten gaat in gesprek met veehouders Kootwijkerbroek na MKZ-uitspraak
Het CBb besliste dinsdag dat voormalig landbouwminister Laurens Jan Brinkhorst destijds terecht opdracht heeft gegeven tot het preventief ruimen van circa 60.000 landbouwdieren op 246 bedrijven in en rond Kootwijkerbroek. Veehouders uit Kootwijkerbroek spanden een rechtszaak aan tegen de Staat. De veehouders geloofden niet dat in hun dorp mond-en-klauwzeer heerste en trokken de laboratoriumuitslagen van het onderzoeksinstituut ID-Lelystad in twijfel. Het CBb trekt de eindconclusie van het onderzoekslaboratorium niet in twijfel.
Kruisbesmetting
De boeren stelden dat de monsters in een niet-MKZ-lab onderzocht hadden moeten worden omdat er anders kans is op kruisbesmetting. Volgens CBb blijft, ondanks dat niet steeds de voorgeschreven standaarden zijn gevolgd, de eindconclusie dat er wél sprake was van een MZK-besmetting overeind.
Onafhankelijke audit
„Met de uitspraak is een einde gekomen aan de onzekerheid in deze zaak”, schrijft minister Schouten. „De uitspraak zal ik zorgvuldig bestuderen. Daar waar sprake is van schadevergoeding voor overschrijding van de redelijke termijn, zal dat zo snel mogelijk afgewikkeld worden.” De minister stelt daarnaast dat het belangrijk is dat de overheid leert van de uitspraak en het proces van de afgelopen jaren. „Momenteel bekijk ik hoe we dat leerproces goed kunnen vormgeven”, aldus Schouten.
De minister wil verder een onafhankelijke audit van de processen binnen het laboratorium Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) laten uitvoeren. „Het laboratorium is geaccrediteerd en werkt continu aan het verbeteren van de processen en methoden, maar ik vind het belangrijk dat hun werkwijze onafhankelijk in een audit wordt beoordeeld. Ook hier is het belangrijk om te leren”, aldus de minister. Volgens haar worden de resultaten van de audit dit jaar nog opgeleverd.
‘Teleurgesteld’
Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) laat in een reactie op zijn Facebookpagina weten ‘teleurgesteld te zijn’ over de uitspraak. Ook Geurts' varkensbedrijf werd in 2001 geruimd. „Allereerst wil ik aangeven dat ik ongelooflijk veel respect heb voor de Kootwijkerbroekers die de jarenlange juridische strijd hebben gevoerd. Ben ik tevreden met de uitspraak? Nee, dat kan ik niet schrijven, ik ben teleurgesteld! Een snelle lezing van het uitgebreide vonnis leert mij dat de rechter eigenlijk zegt dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek, maar de ruimingen waren toch terecht”, schrijft Geurts.
Het Kamerlid deelt niet direct de uitspraak van minister Schouten dat ‘met de uitspraak een einde is gekomen aan de onzekerheid in deze zaak’. Geurts: „De vraag of er daadwerkelijk MKZ was in Kootwijkerbroek wordt namelijk met deze uitspraak niet beantwoord.”
De uitspraak stemt Geurts niet hoopvol richting de toekomst. „De minister kondigt dan wel een onafhankelijke audit van de processen binnen het laboratorium Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) aan. Maar gaan we een 'Kootwijkerbroekse situatie' in de toekomst nou voorkomen? Ik ben er niet gerust op”, aldus het CDA-Kamerlid.