‘Aantal verkochte biggen is voor ons belangrijk kengetal’
Eigenaar Maartin van der Velden van Vevar vertelde gisteravond het publiek op de Pig Business thema-avond Fokkerij in Nederweert-Eind dat het aantal verkochte biggen verhogen één van de belangrijkste speerpunten van hun bedrijf is. Op de avond bij 'Ons Boerenerf' kwamen 140 bezoekers af. Maartin van der Velden uit het Brabantse Asten-Heusden heeft samen met zijn broer Leon 4.750 vermeerderingszeugen, 2.000 vleesvarkens en eigen aanfok verdeeld over zes locaties in Nederland en Duitsland.
Knop om moest
Sinds 1999 zetten ze al hun biggen in Duitsland af. Op jaarbasis gaat het om circa 135.000 biggen. Van der Velden noemt de weg naar een kwaliteitsbig een lange weg vol hobbels die constant aandacht vraagt. „We hebben in het verleden veel problemen gehad met afzet van biggen in verband met genetica en gezondheid.” Zeker 2011 was voor de broers een turbulent jaar. In dat jaar besloten hij en Leon dat na terugkerende problemen bij hun afnemers de knop om moest. Ze schakelde over naar Deense genetica en verhoogde de gezondheidsstatus van hun vermeederingsbedrijven door de opstart van een SPF-subfokbedrijf.
Volgens de Brabantse varkenshouder heeft de omschakeling hun resultaat gebracht. „In 2014 en 2015 hebben we 52 weken per jaar vraag naar onze biggen gehad. En dat is voor ons bigkwaliteit: een big waar vraag naar is en die we niet in de markt hoeven te duwen.”
Gezondheid allerbelangrijkste
Van der Velden zegt dat voor de Duitse markt een gezonde big het allerbelangrijkste is. „Dit zal de komende jaren alleen maar toenemen door de groeiende aandacht voor antibioticagebruik in de Duitse veehouderij. Dit gaat echt een hype worden en het antibioticagebruik zal daar verder omlaag moeten. Duitse mesters zullen daardoor minder risico nemen en minder snel van vermeerderaar gaan switchen.”
Volgens de Brabantse varkenshouder moet de big die je verkoopt aan onze Oosterburen rond de 28 kilogram wegen en het liefst nog een paar kilogram zwaarder. „Het moet een gemakkelijk vleesvarken in de stal zijn met een groei van minimaal 850 gram per dag en aan de slachthaak moeten ze één Autofom indexpunt halen.”
Status verhogen
De komende jaren wil Vevar nog meer inzetten op diergezondheid. Van der Velden krijgt de vraag uit het publiek of hij denkt dat ze net als bij hun subfokbedrijf een SPF-status kunnen behalen bij hun vermeerderingsbedrijven door de constante aanvoer van SPF-gelten.
„Dezelfde status als op ons subfokbedrijf is een illusie”, reageert hij. „Mycoplasma en PRRS verdring je niet met aanvoer van schone gelten. We hopen wel dat we APP langzaam kunnen uitbannen en dat dit zich uit in een gezonder vleesvarken.” Bovendien zegt Van der Velden de hoop te hebben dat er geen nieuwe stammen van PRRS en Mycoplasma binnenkomen en dat dit deze ziektes beter beheersbaar maakt. „Zo hoeven we misschien minder vaccinaties in te zetten en kunnen we hierdoor onze diergezondheidskosten verlagen en daarmee onze kostprijs.”
Tekst: Ruben van Boekel