Uitslag poll: 'Stel provincies die zich niet houden aan nulstand wilde zwijnen aansprakelijk bij uitbraak varkenspest'
Dat vindt althans tweederde (66,7 procent) van het aantal stemmers op onze poll: ‘Er moet meer gebeuren om Afrikaanse varkenspest uit Nederland te houden'. Een kwart van de stemmers (25,1 procent) vindt dat er niet genoeg informatie wordt gegeven aan boeren en burgers over het voorkomen van AVP in Nederland. „AVP kan zo’n enorme ramp worden. Ik snap niet dat dit niet breder en vaker wordt gecommuniceerd”, menen zij.
Eigen verantwoordelijkheid varkenshouders
In totaal 3,4 procent van de stemmers vindt dat er al genoeg gebeurt en wijst op de eigen verantwoordelijkheid van varkenshouders en bedrijven werkzaam in de varkenshouderij, zoals transportbedrijven en voerfabrikanten. „Hygiënisch werken moet altijd. Ook als er geen dreiging is van AVP”, stellen zij.
Portefeuillehouder Diergezondheid, Eric van Stiphout van de Producenten Organisatie Varkenshouderij, onderschrijft deze mening. „De hygiëne en het hygiënisch werken op varkensbedrijven is wisselend. Veel varkenshouders houden zich goed aan de protocollen, maar er zijn ook nog steeds varkenshouders bij wie dit minder is. We moeten daar boven op blijven zitten”, zegt Van Stiphout. Zijn beeld is dat transporteurs en voerleveranciers zich goed houden aan de protocollen, maar ook daar is waakzaamheid geboden.
Toegang weigeren
„Wagens die in landen zijn geweest waar Afrikaanse varkenspest heerst, moeten dubbel gereinigd worden. Onze indruk is dat bedrijven zich goed houden aan dit protocol. Als varkenshouders menen dat leveranciers of afnemers die op hun terrein komen, niet hygiënisch werken of hebben gewerkt, dan moeten ze de mensen daar op aanspreken of desnoods toegang tot het bedrijf weigeren.”
Nulstand wilde zwijnen
Provincies beseffen wel de ernst van de dreiging van AVP, maar op het gebied van het handhaven van de nulstand voor wilde zwijnen, verschillen de meningen, constateert de POV. „De provincie Limburg bijvoorbeeld zegt: ‘Wij zien de aanwezigheid van wilde zwijnen als een gegeven’. De provincie Gelderland staat er strakker in, en heeft in principe alleen te maken met de Kroondomeinen op de Veluwe. Hoewel wij ook verhalen horen dat er wilde zwijnen rondom Nijmegen worden gesignaleerd:, aldus Van Stiphout.
De POV vindt dat de wilde zwijnenstapel flink gereduceerd moet worden, omdat deze dieren het grootste risico zijn op verspreiding AVP. „Maar dit blijft een lastige discussie. Natuurorganisaties hebben namelijk leden. Voor hen is het moeilijk om naar de leden uit te dragen dat wilde zwijnen moeten worden afgeschoten om AVP te voorkomen. Varkenshouders zien het liefst dat 95 tot 100 procent van de wilde zwijnen verdwijnen.”
Het ministerie van LNV provincies niet verplichten de nulstand te handhaven. ,,Pas bij een daadwerkelijke uitbraak krijgen zij meer bevoegdheden. Provincies die de nulstand niet handhaven, aansprakelijk stellen bij een eventuele uitbraak is juridisch moeilijk. ,,Want, van wie is het besmette wilde zwijn, die de grens met Nederland is overgestoken?”
Elke dag bezig met AVP
De POV is volgens Van Stiphout elke dag bezig met het onderwerp Afrikaanse varkenspest. ,,We zitten in de Taskforce Afrikaanse varkenspest en zitten ook in diverse werkgroepen. Binnenkort gaan we een uitbraak simuleren, de draaiboeken zijn geactualiseerd en we communiceren volop met onze leden over de hygiëneprotocollen. Wij doen er alles aan om AVP buiten de deur te houden.”