'Vleesvervangers vetter en zouter dan vlees'
Dat blijkt uit onderzoek door het Belgische wetenschappelijke maandblad Eos, dat 240 producten onder de loep nam, die in de markt gezet zijn als mogelijk alternatief voor vlees.
Talloze pseudo-burgers, namaakworsten, nep-balletjes en groente-schnitzels blijken regelmatig vetter en zouter te zijn dan geacht wordt gezond te zijn voor de mens. Bovendien bevatten de producten minder eiwitten dan verwacht, meldt vlees.nl.
Samenstelling loopt uiteen
De samenstelling van de producten loopt nogal uiteen. Eos kijkt naar 5 groepen nutriënten: eiwitten, vetten, zout, ijzer en vitamine B12. Voor eiwitten blijkt 10 gram per 100 gram vleesvervanger een mooie streefwaarde te zijn. Eos vond eiwitgehaltes van 3 tot 33,4 gram. Ongeveer een kwart van de vervangers blijft echter steken onder de streefwaarde van 10 procent.
Aan vetten zou in een vleesvervanger niet meer dan 10 gram per 100 gram moeten zitten, waarvan liever niet meer dan 5 gram verzadigd. Bijna de helft van de producten komt daar bovenuit. De gemeten vetgehaltes varieerden van 0,5 tot 25 gram per 100 gram, verzadigd vet van 0 tot 11 gram per 100 gram.
Norm zout niet gehaald
Ook wat betreft het zout ziet het er voor de alternatieven niet best uit. De norm voor vers vlees - maximaal 100 milligram natrium per 100 gram product - wordt maar door vier producten gehaald.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: vlees.nl
Beeld: Meatless BV