Saneringsregeling Varkenshouderij ‘behoorlijk overtekend’
Honderden varkenshouders hebben zich aangemeld voor saneringsregeling
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/32/742/varkenszeugen_neuzenbijelkaarsteken_sr.-detail.jpg)
Het ministerie van Landbouw laat volgens De Telegraaf zelfs weten dat de regeling ’behoorlijk overtekend’ is. Sommige varkenshouders zullen dus niet in aanmerking komen voor een sanering, want het is nog onduidelijk of er extra geld beschikbaar komt om alle bedrijven, die willen stoppen, op te kunnen kopen als blijkt dat iedere aangemelde varkenshouder aan de criteria voldoet.
Naar schatting willen enkele honderden varkenshouders gebruik maken van de Saneringsregeling Varkenshouderij, die samen met de POV tot stand is gekomen. Daarmee is dit niet alleen een opsteker voor de minister, maar ook voor de producentenorganisatie.
180 miljoen euro
Met de Stoppersregeling betekent dit dat heel veel varkenshouders in de kommende tijd hun bedrijf zullen beëindigen en dat zorgt voor een wezenlijke ‘ademruimte’ voor andere varkenshouders en minder milieu- en geuroverlast.
In eerste instantie was er in het regeerakkoord 120 miljoen euro voor de warmme sanering beschikbaar gesteld om de overlast in de gebieden met veel intensieve veehouderijen te verminderen, maar vanwege het ’Urgenda-vonnis’ kwam hier nog eens 60 miljoen euro bij om de CO2-uitstoot te verminderen. In totaal is er dus 180 miljoen euro beschikbaar. De krimp van de varkensstapel zal ook leiden tot minder uitstoot van ammoniak en depositie op Natura 2000 gebieden.
Nieuwe saneringsregeling
Nu de regeling overtekend is, zal de overheid de aanvragen selecteren op geurscore. Een varkensbedrijf dat voor meer stankoverlast zorgt, krijgt voorrang boven een varkenshouder die minder geurbelastend is. Of ook bedrijven nabij Natura 2000 gebieden voorrang krijgen, lijkt voor de hand te liggen maar is vooralsnog niet duidelijk.
De verwachting is dat door de selectie de meeste bedrijven in Brabant zullen liggen, die bijna de helft van het aantal varkens in Nederland heeft. Door het succes zegt minister Schouten dat ze eind deze maand vergelijkbare subsidieregelingen in het leven wil roepen voor andere sectoren. Het kabinet heeft daarvoor al enkele honderden miljoenen euro's gereserveerd. Over de details onderhandelen de regeringspartijen nog.
Economische schade
CDA-Kamerlid Jaco Geurts zegt tegen het Algemeen Dagblad niet verrast te zijn dat deze subsidieregeling inderdaad overtekend is. Hij wil echter eerst alle cijfers zien. Hoeveel is er overtekend en hoeveel varkens verdwijnen erdoor. Een uitbreiding van de regeling naar meer varkenshouders of andere veehouderijsectoren is voor hem vooralsnog geen optie, want hij stelt vraagtekens of er niet teveel economische schade aangericht wordt als teveel boeren verdwijnen.”
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, de politicus die de veestapel met de helft wil verminderen, is aanmerkelijk positiever over mogelijke uitbreiding van de regeling. Volgens hem zou het mooi zijn als elke varkensboer die wil stoppen, ook echt die mogelijkheid geboden wordt. Die inkrimping van de veestapel brengt naar zijn mening de oplossing van de stikstofcrisis dichterbij.