COV: ‘Twaalf incidenten in slachthuizen zijn er twaalf teveel’
Uit de door Varkens in Nood gepubliceerde NVWA-documenten, in de periode januari 2018 tot en met juli 2019, blijkt dat in enkele gevallen varkens niet goed werden gedood, waarbij de controle of de dieren buiten bewustzijn waren, niet goed werd uitgevoerd met als gevolg dat dieren levend werden geslacht.
„Dit is vreselijk als je dit leest”, zegt Van der Kruijk. „Als COV gaan we daarom in overleg met de bedrijven waar deze twaalf incidenten hebben plaatsgevonden. We moeten kijken waar we zaken kunnen verbeteren en deze twaalf incidenten tot nul kunnen reduceren. Elk incident rond het dierenwelzijn in ons land is er echter één teveel en raakt de bedrijfstak als geheel.” De COV heeft de bedrijven met welzijnsschendingen opgeroepen om aanvullende maatregelen te nemen en een actieplan aan de COV voor te leggen hoe deze ernstige welzijnsschendingen in de toekomst worden voorkomen.
99,99 procent volgens welzijnsmaatstaven
Zonder de incidenten te bagatelliseren, wil de COV-secretaris wel aangeven dat de berichtgeving van Varkens in Nood geen aanleiding is om zich zorgen te maken over het dierenwelzijn in slachthuizen. „Veel gaat er goed en de slachterijen worden nauwlettend gevolgd. Jaarlijks worden er 22 miljoen varkens geslacht en met de twaalf boetes in 18 maanden bevestigt de NVWA ook het beeld dat de overige 99,99 procent van de slachtingen in Nederland netjes volgens de hoge welzijnsmaatstaven en het wettelijk toezicht plaatsvindt.”
Onafhankelijk cameratoezicht
Voor Varkens in Nood is de maat echter vol. „De enige oplossing is onafhankelijk cameratoezicht op iedere slachtlijn. En een slachthuis dat dan toch nog meer dan één keer de fout in gaat, moet per direct gesloten worden", zegt Frederiek Schouten van Varkens in Nood. In de 21 grote slachthuizen loopt er permanent een inspecteur van de NVWA rond. In de kleine slachthuizen wordt er steekproefsgewijs gecontroleerd. Van der Kruijk: „In de grote slachterijen lopen permanent twee NVWA-ers rond. Op al deze grote bedrijven zijn sinds 2019 camera’s op cruciale plekken geïnstalleerd voor toezicht. Het beeldmateriaal is beschikbaar voor de NVWA-inspecteurs. Een aantal kleine slachtbedrijven heeft echter nog geen camera’s opgesteld, maar als COV pleiten we ervoor dat alle bedrijven integraal camera’s op de belangrijkste plekken installeren.”
Kleine slachterijen helpen
De COV heeft nog niet precies in beeld om welke slachtbedrijven het gaat en of dit ook de leden van de COV betreffen. „We gaan in overleg met deze bedrijven; ook al zijn ze geen lid. We moeten de incidenten tot nul reduceren en gaan ook kijken hoe we de kleinere slachterijen kunnen helpen, bijvoorbeeld met nieuwe technieken”, aldus Van der Kruijk.
Rapportage NVWA-inspecteurs
„De varkens moeten in dit stadium dood zijn. Ik zag een varken de broeibak inzakken en onderdompelen in het hete water van circa 60 graden. Het dier bleef zodanig tekeer gaan dat het water over de broeibak gutste." De dieren die daarna het hete bad in zouden gaan waren ook niet dood, zo staat in de rapporten te lezen. „Ik zag verschillende varkens nog stampen met hun achterpoten. Ik zag ook dat een varken de kop wat achterover gooide en hevig begon te spartelen. Het dier was nog in leven." Volgens de inspecteurs hebben deze varkens ernstig geleden.