Wie te hard daalt, moet weer stijgen
De varkensmarkt is zeker niet zo slecht als de slachterijen ons willen doen geloven. 25 centen eraf in één maand tijd is veel te fors. Duitsland nam genoegen met een daling van 21 cent en in Denemarken STEEG de prijs met 2,7 centen, terwijl Nederland voor een groot gedeelte voor dezelfde markt als de Denen produceert.
De eerste weken zijn we getrakteerd met list, leugens en bedrog
Er waren natuurlijk een aantal varkens bewust doorgeschoven en dan zijn de slachtgewichten iets hoger. Dat is vanzelfsprekend. Als je echter naar de slachtaantallen kijkt, zijn er in week 1 en 2 in Duitsland 10 procent minder varkens geslacht. In aantallen zijn dat 180.000 vleesvarkens minder. Hoezo groot aanbod? De eerste weken zijn we dus getrakteerd met list, leugens en bedrog. Nu Duitsland minder dan Nederland heeft verlaagd, kan de Nederlandse varkensprijs maar een kant op en dat is naar boven. Mocht dit de komende week niet gebeuren, moeten we allemaal onze handelaar eens aankijken of hij geen andere markt kan vinden om de vleesvarkens toch beter te verwaarden. Dit zal mij wellicht de nodige kritiek opleveren, maar deze boodschap moet vermeld worden als varkenshouders domweg te weinig voor hun varkens ontvangen.
De handel zal de slachterijen moeten ‘ontlasten’ (sarcastisch bedoeld) door meer varkens in het buitenland af te zetten, zodat er sneller een groter tekort ontstaat en dat we zodoende in staat zijn Denemarken bij te houden. De Deense varkensprijs staat nu 28 cent hoger dan de huidige prijs van de Nederlandse slachterijen. Voor de slachterijen is er dit jaar dan maar geen mogelijkheid om nu ‘goedkoop’ vlees op te slaan en in de zomer duurder te verkopen. Het is aan de slachterijen de keuze om de varkens nu niet te slachten, en er dus niks aan verdienen, of op dit moment even met iets minder genoegen te nemen. Voor Boerenvarkensprijs is er geen discussie over de prijs. Na een totale verlaging van 20 centen kunnen we deze week onveranderd blijven op 1,81 euro (excl. BTW). De komende weken gaan we bekijken hoe de situatie zich ontwikkeld om binnenkort weer te kunnen stijgen.
In China is, ondanks alle verhalen dat ze overal vlees kunnen kopen, de prijs toch weer gaan stijgen. Na aanvankelijk in november van 5 euro naar 4,20 euro te zijn gedaald, zijn ze nu alweer op 4,60 euro beland. Deze prijs is in levend gewicht. In Amerika, die volgens verschillende bronnen veel vlees naar China kan exporteren, stijgt de prijs slechts met 1 cent per week. Iets klopt hier niet.
Biggenmarkt weer in balans
Het aanbod en vraag lijken op de biggenmarkt weer in balans te zijn. Nu de vleesvarkensmarkt tot rust is gekomen, kan de biggenmarkt ook weer met een onveranderd uit de voeten. Boerenbiggenprijs blijft dus onveranderd op 71,50 euro staan. Ook deze notering kan de komende weken wel weer eens gaan stijgen.
De gevolgen van 500 stoppers
Wat gaan 503 mogelijke stoppers voor de varkens- en biggenmarkt betekenen? Als de varkenshouders vooraf gaan denken dat ze betere prijzen krijgen, konden ze wel eens bedrogen uit komen. De eerste winst zal vermoedelijk behaald gaan worden, doordat de mestkosten eindelijk eens gaan dalen. Voor een beter varkensprijs zullen we voor onze varkens andere markten moeten gaan aanboren. Ga er dus voor zorgen dat slachterijen weer moeten vechten om de haken vol te krijgen. Een slachterij die 80 tot 90 procent van zijn varkens contractueel heeft vastgelegd, doet niet veel moeite meer om er nog meer te krijgen.
De mooie woorden dat iedereen hun faalkosten moet verminderen, is natuurlijk een nobel streven. Maar zolang dit geld niet in boerenzakken komt, heeft het geen waarde. Als de winsten daarnaast worden gebruikt om in een vegafabriek te investeren, gaat het met 100 procent zekerheid de verkeerde kant op. Tönnies was vorig jaar snel genezen van haar foute uitstapje.