Al 60 aanklachten bij Meldpunt ‘onterechte’ boetes
,,Fraude moet bestraft worden, maar een relatief kleine fout zou niet behandeld mogen worden als een crimineel feit,” zo constateert coördinator Jeroen Kloos van het meldpunt. Volgens hem levert het een gevoel van ongelijkheid en onmacht op. ,,Een gewone menselijke relatie tussen overheid en ondernemer is door zo’n opstelling ver te zoeken.”
Een vergeten vinkje op de aanvraag
Uit de aangemelde voorbeelden blijkt dat het probleem zich in alle sectoren voordoet; van een vergeten vinkje op de aanvraag voor derogatie tot verkeerd gebruik van middelen en mest. Ook als de regels onduidelijk zijn of zelfs tegenstrijdig, dan worden hoge boetes en sancties opgelegd.Meldpunt voor ‘onterechte’ kortingen en boetes
Kloos pleit voor een heel andere aanpak van de controlerende en handhavende overheidsdiensten. ,,Met een menselijke maat kan er onderscheid gemaakt worden. Fouten kunnen op veel manieren gecorrigeerd worden om het doel van het beleid te realiseren. En daar gaat het uiteindelijk om.”
Handhavingsbeleid van overheid tegen het licht houden
Dat kan ook heel anders, zo denkt hij; ,,Het handhavingsbeleid van de overheid zou intern tegen het licht gehouden mogen worden om excessen en incidenten te voorkomen, maar ook om de evenredigheid en proportionaliteit van opgelegde maatregelen nader te analyseren. Het gaat tenslotte om de door de overheid gewenste uitvoering van het beleid, niet om het opleggen van hoge boetes en sancties.”
Alle 60 meldingen worden nu intern binnen LTO besproken. Wat er daarna gaat gebeuren is nog niet besloten.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Joyce Cornelissen, Fenneke Wiepkema