'Eventuele AVP in Duitsland zal effect hebben op varkensprijs'
Varkenshouders maken zich geen zorgen over varkensprijs in 2020
In totaal 707 mensen stemden op de poll. Van hen zegt ruim 53 procent niet bang te zijn: ‘Er is nog steeds krapte op de wereldwijde varkensmarkt en dat zal dit jaar ook blijven. De verwachte daling van de varkensstapel in Nederland door stoppende collega's, is ook gunstig voor de blijvers'.
Bijna 20 procent van de varkenshouders maakt zich wel zorgen. Zij zeggen: ‘Daar ben ik inderdaad bang voor. Je ziet nu al dat de prijs flink omlaag gaat. Dat zal zich dit jaar waarschijnlijk voortzetten.’ In totaal 28 procent wil zich niet bezig houden met voorspellingen. ‘Ik focus mij liever op het produceren van kwalitatief goede varkens’, stellen zij.
Europese productie
Rabobank meldde vorige week dat de Europese varkensvleesproductie dit jaar, ondanks de stoppersregeling en sanering in Nederland, met 1 procent zal toenemen. Afrikaanse varkenspest blijft volgens de bank ook nog in 2020 zorgen voor een hogere importvraag op de wereldwijde balans.
De flink dalende prijzen, begin januari, zijn deze week voorlopig tot een einde gekomen. Verwacht wordt dat de prijzen de komende week weer zullen plussen.
In Nederland is de vraag naar varkens nog niet terug, schreef Willy Wolfkamp dit weekend op onze website. „Vraag en aanbod van de vleesvarkens is in overeenstemming. In ons land zal de prijs wel onveranderd blijven, zodat het verschil met Duitsland van 4 centen, ontstaan tijdens de daling rond de jaarwisseling, wel eens 7 tot 9 cent uit zou kunnen uitlopen. Dit zou voor menig handelaar of vleesvarkenshouder voldoende kunnen zijn om een vrachtje varkens aan onze oosterburen te verkopen. Dit heeft een bijkomend voordeel dat hierdoor de markt sneller omslaat in een vraagmarkt met hogere prijzen.”
AVP in Duitsland
In Nederland wordt intussen met spanning gekeken naar Duitsland, waar de Afrikaanse varkenspest om de hoek loert. Vorige week werd bekend dat de AVP in Polen op nog maar 12 kilometer is van de Duitse grens. Mocht de AVP Duitsland bereiken zal dit een groot effect hebben op de export van Duits varkensvlees buiten Europa, voorspelt directeur Internationale Zaken, Frans van Dongen van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).
Effect op prijs
„Dat zal wel een effect op de prijs hebben. Omdat Duitsland veel vlees niet meer buiten de EU zal kunnen afzetten, blijft dit in de EU. Dat zal de EU-prijs wat doen zakken. Hoeveel is moeilijk in te schatten", zegt hij. Daarnaast zal het volgens de COV-woordvoerder minder interessant worden om Nederlandse slachtvarkens en biggen naar Duitsland te brengen. De 'Chinese delen' van varkens geslacht in Duitsland, kunnen volgens hem dan immers niet meer naar China, die vrijwel zeker de grenzen zal sluiten voor Duits varkensvlees. „De totaalverwaarding van varkens is dan in Duitsland minder. In Nederland kunnen de varkens wel geslacht worden met bestemming China, zodat die delen die niet hier blijven ook een goede prijs opleveren.”
Van Dongen verwacht overigens, bij eventuele AVP in Duitsland, dat Nederlandse varkenshouders de varkens gewoon bij Nederlandse slachterijen kwijt kunnen. Iedereen is daar goed op voorbereid, weet hij. Een tijdelijke opslagregeling in de EU is volgens Van Dongen uitgesloten. „De deelstukken waar het over gaat, zijn daar niet geschikt voor.”
Afzet buiten EU belangrijk
Varkenshouders in Nederland moeten zich volgens hem realiseren hoe belangrijk de afzet buiten de EU is. „Nu wordt dat onderschat. De varkenshouder moet zich realiseren dat de Nederlandse en Europese consument slechts een deel van elk van de varkens koopt. De andere delen moeten we exporteren. Ook naar China. Om zo voor het totale varken een goede prijs te kunnen realiseren.”
Lees in Pig Business nummer 1, die op vrijdag 7 februari verschijnt een uitgebreide analyse over de effecten van eventuele AVP in Duitsland voor de Nederlandse varkenshouderij.
Ontvangt u Pig Business nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.