Gevolgen coronavirus voor export varkensvlees nog ongewis
Volgens Frans van Dongen van de COV heeft de uitbraak van het coronavavirus in de Chinese stad Wuhan nog geen effect op de export van varkensvlees naar China. „We zullen de impact wel gaan voelen. Het is immers van invloed op het leven van de Chinezen in bepaalde steden/delen van het land. Gezien het mogelijke besmettingsgevaar zullen activiteiten buiten de deur worden beperkt. Het gevolg is dat restaurants hun deuren sluiten. De Chinezen eten opvallend vaak buiten de deur,” weet Van Dongen. Hij denkt aan een tijdelijke dip. „Uiteindelijk gaat het gewone leven door en zullen de mensen toch moeten eten. Bovendien reageert varkensvlees reageert niet op de waan van de dag. Door de Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft China circa 50 procent van haar varkensvleesproductie verloren. „De komende jaren zullen ze dus varkensvlees moeten blijven importeren.” Vion signaleert op dit moment veel onzekerheden in de markt door het coronavirus, die ook voor Vion onzekerheden met zich meebrengen. "Wij houden de situatie goed in de gaten en zullen gepaste maatregelen nemen als de markt verandert", zegt de woordvoerster van Vion desgevraagd.
Record export
Afgelopen jaar zorgde de AVP voor een record export vanuit Nederland naar China. Waar het vorige record 223.000 ton bedroeg (2016), werd in 2019 293.000 ton varkensvlees naar China geëxporteerd. In waarde bedroeg deze export afgelopen jaar 557 miljoen euro tegen 343 miljoen euro in 2016.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Eigen nieuwsgaring