'Er moet een bonusregeling komen om varkensaanbod te verlagen'
Met de stelling ‘Er moet een bonusregeling komen om varkensaanbod te verlagen’ is 65 procent van de bezoekers van Pigbusiness.nl het eens. Daarentegen zegt 29 procent het niet eens te zijn met de stelling.
6 procent van de stemmers weet niet of ze eens of oneens met de stelling zijn. Op de stelling stemden in totaal 203 bezoekers van Pigbusiness.nl.
Financieel zwaar weer
Door de lage biggen en varkensprijzen zitten zowel veel zeugen- als vleesvarkenhouders in financieel zwaar weer. Het aantal stoppende zeugenhouders is sinds afgelopen zomer daardoor in een rap tempo gestegen.
Uit een enquête van Pig Business/Agrio uitgeverij eind 2015 blijkt dat de laatste zes maanden van 2015 269 varkenshouders (12,4 procent) met hun bedrijf of zeugentak zijn gestopt. Alleen al in de maand november moesten 76 zeugenhouders hun bedrijf noodgedwongen beëindigen en voor december/januari kwam daar eenzelfde aantal bij.
Bonusregeling
Volgens marktdeskundigen daalt de vraag van Westeuropese consumenten naar varkensvlees licht. Aangezien de gemiddelde biggenproductie per zeug jaarlijks stijgt, moeten er volgens hun ieder jaar minder zeugen komen om de prijzen op peil te houden.
Een bonusregeling is een manier om het vraag en aanbod in balans te houden. Eerder dit jaar paste zuivelcoöperatie FrieslandCampina een bonusregeling toe. Die tijdelijke maatregel om leden-melkveehouders van FrieslandCampina te stimuleren de melklevering niet te laten stijgen, leidde tot 35 miljoen kilo minder melkaanvoer.
Over iedere kilo melk die vanaf 1 januari tot en met 11 februari 2016 minder werd geleverd, betaalde FrieslandCampina melkveehouders twee cent uit. Hoe een bonusregeling er in de varkenshouderij uit moet zien, is nog niet bekend.