Museum verwijdert bijdrage van Peter Janssen niet
Boeren woest op Fries Verzetsmuseum omdat veroordeelde dierenextremist deel uitmaakt van expositie over vrijheid
Boeren wijzen het Fries Verzetsmuseum erop dat Peter Janssen een dierenactivist is die de vrijheid van boeren wil afnemen om veehouder te zijn. „Dit wil hij bereiken door inbraak, intimidatie en diefstal", schrijft een boer die verzoekt Peter Janssen uit de expositie te halen.
Filmpje op Facebook
Janssen liet vorige week in een filmpje op zijn eigen Facebookpagina trots weten dat hij onderdeel is van de drie jaar durende expositie over vrijheid.
„In het Fries Verzetsmuseum sta ik afgebeeld de aankomende drie jaar. Mocht je naar de expositie gaan kijken ben ik erg benieuwd naar je mening. Elf mensen die opkomen voor hun vrijheid of die van anderen zijn nu te zien in de expositie 'Vrijheid nu' onderdeel van 75 jaar vrijheid in Nederland. Gisteren was ik aanwezig bij de onofficiële opening van de expositie. Persoonlijk ben ik er erg over te spreken. Zeker ook omdat je verhalen kunt beluisteren van de 11 mensen die strijden of hebben gestreden voor vrijheid. Waaronder een vrouw uit Rwanda die de genocide heeft overleefd", schrijft Janssen bij het filmpje.
'Activist met criminele activiteiten'
Konijnenhouder Henk Oonk uit het Gelderse Vragender, die in oktober ongewenst bezoek kreeg van Janssen en collega-dierenextremist Erwin Vermeulen, is eveneens witheet.
Oonk schreef het museum: „Hierbij wil ik jullie er op attenderen dat jullie een activist met criminele activiteiten in jullie museum hebben staan. Er lopen meer dan 15 aangiftes tegen hem en 2 rechtszaken. Hij wordt ook gezocht in Duitsland."
Oonk stuurde het museum ook linkjes waarop te zien is hoe Janssen konijnen steelt uit een ton en een artikel over de inbraak door Janssen in zijn stal in Vragender.
Verzetsstrijders draaien zich om in graf
„Ik hoop dat jullie dit niet wisten, en de eer aan jullie zelf houden. Er is inmiddels een brief onderweg naar de Tweede Kamer. Ik heb stage gelopen in Friesland en altijd veel respect gehad voor jullie als Friezen, ik reken er dan ook op dat jullie terugkomen op deze beslissing. Ik denk ook dat de echte verzetsstrijders zich zouden omdraaien in hun graf als ze weten dat ze worden geassocieerd met deze man", aldus Oonk in zijn email aan het museum.
Begrip, maar Janssen blijft
Het Fries Verzetsmuseum stelt in het antwoord aan Oonk 'begrip te hebben' voor het feit dat dit thema gevoelig ligt bij Oonk. „In uw geval komt het helemaal dichtbij, gezien Peter Janssen bij u ingebroken heeft. U geeft aan dat u het onacceptabel vindt dat Peter Janssen tussen de verzetshelden staat in het museum. Dit is niet de opzet van de tentoonstelling. Aansluitend bij het Fries Verzetsmuseum hebben we een kleine presentatie gemaakt met het thema: Vrijheid Nu. Hierin vertellen elf mensen over de betekenis van vrijheid anno nu voor hen persoonlijk. Waar, wanneer en hoe stond of staat die vrijheid op het spel, en wat doen en laten ze ervoor? Met deze portretten willen we, zonder als museum een moreel oordeel te vellen, de bezoeker laten nadenken over de betekenis van vrijheid voor hem- of haarzelf", aldus het museum.
'Hopen dat mensen kritisch gaan nadenken'
Verder schrijft het museum: „In het Fries Verzetsmuseum vertellen we persoonlijke verhalen van gewone mensen die in een uitzonderlijke positie geplaatst werden. Bijvoorbeeld de boeren, die voedsel en onderdak boden aan kinderen uit het hele land. Maar ook bijvoorbeeld het verhaal van een NSB-burgemeester (Gerben Feitsma), die andere keuzes maakte. Het zijn verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Door het vertellen van het verhaal van Janssen en die van anderen hopen we dat mensen kritisch gaan nadenken. Wat is vrijheid en hoe ver kun je daarin gaan?
Vrijheid mensen gelijk aan vrijheid dieren
Janssen legt volgens het museum uit waarom hij vindt dat de vrijheid van dieren gelijk moet zijn aan de vrijheid van mensen, en waarom hij bereid is daarvoor zijn eigen vrijheid op het spel te zetten. Vooralsnog heeft het museum geen plannen Janssen uit de expositie te verwijderen.
Sterker nog, het museum nodigt Oonk 'van harte' uit om de presentatie te komen bekijken.
Henk Oonk publiceerde vandaag ook een emotionele brief aan de Officier van Justitie in Arnhem over de inbraak in zijn stal. Lees deze brief hier