Kans of last?
Toekomstig ondernemerschap met ‘digitaal dierpaspoort’ en geautomatiseerde dataregistratie
Communicatie, informatie en persoonlijke verantwoordelijkheid, nemen een steeds belangrijkere plaats in, binnen het dagelijkse werk op het bedrijf. De ondernemer reageert op (automatisch) gemonitorde afwijkingen en beslist, aan de hand van cijfers en onderbouwing. Deze dienen echter betrouwbaar en “up-to-date” te zijn.
Als voedselproducent wordt er steeds meer van u verwacht, als het gaat om de zorg en verantwoordelijkheid voor kwaliteit en veiligheid. Naast het welzijn van dieren en de wijze waarop o.a. vlees, melk en eieren worden geproduceerd, ligt ons voedsel steeds vaker onder een vergrootglas als het gaat om de veiligheid daar van. Vrij van residuen of mogelijke schadelijke stoffen vanuit de diervoeding. Het bieden van een zekere transparantie en het zorg dragen voor een betrouwbaar track & trace systeem (“van Farm to Fork”), vormen de basis voor behoud van vertrouwen bij onze eigen en internationale afnemers.
Om internationaal mee te blijven doen op de koppositie die we nu als producerend land hebben, zullen er nieuwe innovaties en technologieën toegepast moeten gaan worden. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om, zoveel mogelijk geautomatiseerd, meer informatie op dier- en bedrijfsniveau vast te leggen. Op deze manier kost het weinig tot geen extra arbeid, heeft de verzamelde informatie een hoge betrouwbaarheid en kan u daardoor nog beter ondersteunen in uw bedrijfsmanagement.
Praktische toepassingen hiervoor zien we o.a. terug in bijvoorbeeld de MerkoMatic EID, waarbij men tijdens de biggenbehandeling, de big door middel van een elektronisch oormerkje, individueel koppelt aan moeder en toomgenoten. Later kan, aan de hand van dit elektronische oormerk, automatisch het diergewicht worden bepaald voor groei-monitoring, evt. aangevuld met locatie, voer- en water opname.
Geautomatiseerde gegevensverzameling levert flink meer data op. Belangrijk dat software verwerkers hierop inspelen door slimme “dashboards” en KPI’s te ontwikkelen, zodat u als ondernemer, gericht aan de hand van de verzamelde data, de juiste beslissingen kunt nemen. Doormiddel van betrouwbare- en actuele data, zit u “kort op de bal”. Aandacht op zaken die afwijken van “normaal". Noodzakelijk voor verdere verbetering van technische resultaten en optimalisering van het bedrijfsrendement.
Door uitwisseling van individuele diergegevens, op basis van machtiging vanuit de primaire veehouder, zou er gericht informatie met bijvoorbeeld de fokkerijorganisatie, voederfirma, dierenarts en slachthuis gedeeld kunnen worden. Uiteraard ook vice versa, zodat u zelf hierdoor ook meer inzicht krijgt in uw deel binnen de hele kolom en daardoor sneller en beter kunt reageren. Hierdoor wordt de mogelijke vooruitgang in uw doelstellingen nog sneller haalbaar.
Bovenstaande staat of valt met een gedegen en in de praktijk bewezen, individueel identificatiesysteem. Elektronische Identificatie (EID) van het dier vormt hiervoor de basis! Agro TopShop kan u hierin, samen met haar partner Merko Dalton BV (by Allflex), perfect adviseren.
Missie: Agro TopShop & Merko Dalton BV (by Allflex) levert door zijn innovatieve karakter en grote betrokkenheid tot de varkenshouderij, een bijdrage tot bovenstaande uitdagingen en draagt hiermee bij, tot een duurzame- en verantwoorde professionele varkenshouderij.
Doel: Agro TopShop voorziet professionele varkenshouders in producten en advies, zodat op ieder bedrijf en bij iedere diersoort, tegen een verantwoordelijke kostprijs, EID en digitale gegevensverzameling toepasbaar zijn.
Merko Dalton BV (by Allflex) is een innovatieve, internationale verkooporganisatie van identificatie & monitoringsproducten, welke met grote betrokkenheid tot de dierhouderij sectoren, oog heeft op een maatschappelijk verantwoorde, optimale en duurzame professionele veehouderij. Merko Dalton BV (by Allflex), biedt toegevoegde waarde, resulterend in producten en diensten die op efficiëntie- en foutloze wijze dieren identificeren, diergegevens verzamelen en dieren monitoren, met als doel renderend management voor de professionele veehouder te verbeteren.