Nakomelingen onderzoek met meer dan 50.000 chipdieren per jaar
Geen berengeur bij nakomelingen op geurvererving onderzochte beren GFS
Een ontwikkeling die de berenmesterij interessanter kan maken voor de varkenshouder en voor slachterijen, zijn de door GFS op geurvererving onderzochte beren. GFS is al meer dan 8 jaar deelnemer aan omvangrijke onderzoeken naar de vererving van berengeur bij intacte beren, samen met o.a. de universiteiten van Bonn en Göttingen.
Hiervoor worden o.a. genomische gegevens, afstamming informatie van chipdieren en informatie op dierniveau in een fokwaarde berengeur uitgedrukt. Dit geheel richt zich m.n. op de Androstenol en Skatol, omdat die beide stoffen de als negatief ervaren berengeur veroorzaken en door hun hoge erfelijkheid graad(h2) van respectievelijk 64 en 48 % is het zeer goed mogelijk hierop te fokken en te selecteren.
Als deze geuren in te hoge mate aanwezig zijn in het vlees, komt met name bij verhitten die geur vrij, die veel mensen duidelijk kunnen waarnemen. De German Pietrain beren hebben als eerste genetica waarvan GFS sperma met genoeg fokwaarde zekerheid berengeur kan leveren. De reden hiervan is, dat German Genetic vanaf het begin bij het project betrokken is geweest.
Als er van andere genetica zoals PIC, Topigs Norsvin, BHZP en Hypor de fokwaarde zekerheid hoog genoeg is, komt ook van die rassen sperma beschikbaar waarvan de nakomelingen vrij zijn van berengeur. We spreken hier uitsluitend over Pietrain lijnen, Duroc beren zijn door het hoge percentage intramusculair vet niet geschikt om op deze basis in te delen.
Verder onderzoek nodig naar vetkwaliteit van beren
Met het oplossen van berengeur bij de jonge slachtberen, is de andere uitdaging betreffende de vetkwaliteit van de beren nog niet opgelost. De beren hebben vet met 2,5 procent hoger gehalte aan PUFA(meervoudig onverzadigde vetzuren). Dit is onder andere nadelig bij de verwerking van de onderdelen in worst en het bewerken van de hammen als worst, omdat het vet zeer zacht is. Ook hier is de GFS betrokken bij onderzoek samen met de universiteit van Göttingen en het Max-Rubner-Instituut in Kulmbach. Ook hier is er weer een belangrijke rol weggelegd voor de bedrijven die met chipdieren werken
Bovenaan het artikel staat het stamblad van de beer Blücher, een beer uit de groep Inodorus 2.0 met voldoende fokwaarde zekerheid op het onderdeel berengeur.
De GFS is de grootste coöperatieve onafhankelijke en meest innovatieve varkens KI organisatie van Europa, met ruim 2.200 beren van de meeste belangrijke fokkerij organisaties. De tweede belangrijke tak zijn meerdere Agro Shops, waarbij sinds 2018 Agro TopShop uit Helmond de Nederlandse markt verzorgt. Dieridentificatie is voor zowel Agro TopShop als GFS een belangrijk speerpunt. Met de ervaringen uit verleden en de verwachte ontwikkeling voor de toekomst, zal dit ook een speerpunt blijven.