Van Dam wil antibioticabeleid aanscherpen
De Nederlandse aanpak van antibiotica krijgt veel aandacht. Internationaal gezien heeft ons land op dit gebied veel aanzien, vertelde Van Dam in de Tweede Kamer. Tijdens de One Health conferentie begin februari, waar Europese ministers van landbouw en van volksgezondheid samen het probleem van antibioticaresistentie bespraken, kregen de staatssecretaris en minister Schippers van Volksgezondheid veel complimenten voor de bereikte reductie van antibiotica in ons land.
"Maar die reductie is de laatste twee jaar afgevlakt", stelde Van Dam. "We hadden een doelstelling om in 2015 70 procent reductie te bewerkstelligen, maar ik weet niet of we dat hebben bereikt." Hij vertelde dat de makkelijke stappen al zijn genomen, maar dat ons land nu verder moet. Daarom wil hij een nieuwe aanpak voor de komende vijf jaar, die sectorspecifieke en zelfs bedrijfsspecifieke doelen stelt. In mei zal hij zijn plannen daarvoor bekend maken.
Succes dankzij inzet sectoren
CDA-kamerlid Jaco Geurts wees erop dat de Nederlandse reductie van antibiotica voor een groot deel te danken is aan inspanningen van de sectoren zelf, die - via de productschappen - begonnen zijn met het terugdringen van het gebruik voordat de politiek hierover was begonnen. "De sector liep hierin voor op de Tweede Kamer", stelde hij. Product- en brancheorganisaties hebben ondertussen de rol van de productschappen overgenomen, en daarom vroeg Geurts waarom de algemeen verbindend-verklaring voor deze organisaties zo lang duurt.
Minister Schippers erkende de rol van de sectoren en zei positief te zijn over de samenwerking daarmee bij het terugdringen van het antibioticagebruik. Zij wil, na de One Health conferentie, zorgen dat andere Europese landen daadwerkelijk stappen nemen om ook minder antibiotica te gebruiken. Daartoe wil ze in gemeenschappelijke actieplannen concrete doelen stellen, en ook wil ze naar een systeem toe waarin landen elkaars programma's kunnen beoordelen.